Slovenska ministrica: Vlada Slovenije odlučna u vezi s Ukrajinom

Foto: EPA

MINISTRICA vanjskih poslova Tanja Fajon je na dvije sjednice parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku ponovila potporu Ukrajini u ruskoj invaziji.

Istodobno je odbacila optužbe oporbenog SDS-a da je djelovanje slovenske vlade prema Ukrajini bilo nedovoljno odlučno te je istaknula da je Slovenija sudjelovala u donošenju svih važnih odluka u NATO-u i EU u vezi s Ukrajinom.

SDS smatra da vlada dosad nije djelovala dovoljno odlučno u odnosu na Ukrajinu

Oporbeni SDS ocjenjuje da su i slovenska vlada i nadležni parlamentarni odbor dosad djelovali nedovoljno odlučno u odnosu na Ukrajinu, zbog čega je predložio sazivanje današnje hitne sjednice odbora. 

Janez Janša (SDS) istaknuo je da je Slovenija na početku ukrajinske krize bila proaktivna i davala svoje prijedloge, a da se sada razgovara o tome kojim prijedlozima drugih se pridružiti.

Primjer za to je, po njegovim riječima, pitanje hoće li se Slovenija pridružiti deklaraciji koja podržava članstvo Ukrajine u NATO-u, jer se slovenska vlada tome nije pridružila. 

U raspravi je istaknuo da je ovu izjavu potpisalo samo devet članica NATO-a, a 21 nije, a po riječima ministrice Fajon, "svaka kampanja potpisivanja inicijativa od devet ili više zemalja dovodi do raspada savezništva". 

"Slovenija je u NATO-u i EU sudjelovala u donošenju važnih odluka u vezi s Ukrajinom"

Ona je istaknula da je Slovenija u NATO-u i EU sudjelovala u donošenju svih važnih i teških odluka u vezi s Ukrajinom te da je "bitno jedinstvo EU i NATO-a". Članstvo Ukrajine trenutno nije na dnevnom redu Sjevernoatlantskog saveza, dodala je.

Prema riječima Fajon, rasprava je pokazala kako se svi slažu da ruska vojna agresija zaslužuje punu osudu, a Ukrajina treba punu potporu te će je i dalje dobivati. "Svi se slažemo da Putin mora prekinuti rat i da se Ukrajini mora ponuditi perspektiva za put u EU i NATO", naglasila je dodavši da postoje nijanse u tumačenju.

Prijepori su se pokazali i oko ukidanja viza za državljane Rusije. Ministrica Fajon kazala je da ruski narod ne može biti u potpunosti odgovoran za Putinov rat, dok je šef oporbenog SDS-a Janša ustvrdio da "ruski narod ne putuje, nego putuje elita koja podržava režim i rat". Prema njegovim riječima, ako netko bježi iz Rusije, može zatražiti politički azil u EU.

Po riječima šefice slovenske diplomacije, tamošnji MVP ne bilježi povećanje broja viza za ruske državljane.

Pročitajte više