Slovenska vlada do kraja mjeseca donosi plan za uklanjanje žice na granici

Foto: PIXSELL/Vjeran Zganec Rogulja

NOVA slovenska vlada namjerava protumigrantske zapreke sa svoje šengenske granice prema Hrvatskoj ukloniti do kraja ove godine, za što će uskoro napraviti operativni plan, potvrđeno je u Ljubljani.

"Uklanjanje privremenih tehničkih zapreka jedan je od prioriteta vlade", potvrdili su za Slovensku tiskovnu agenciju STA u ministarstvu unutarnjih poslova, dodavši da se to planira provesti do kraja ove godine te da bi operativni plan o tome trebalo napraviti do kraja ovog mjeseca.

Prema podacima slovenskog MUP-a, Slovenija ima prema Hrvatskoj 135.372 metra panelne drvene ograde i 60.595 metara žilet žice, za čije je postavljanje do sada potrošila 23.25 milijuna eura, a za njeno održavanje još 3.6 milijuna.

Žicu stavili 2015. i povremeno je nadopunjavali

Njeno je postavljanje počelo u kritičnoj godini migracijske krize, 2015., i povremeno je nadopunjavana te zamjenjivana panelnom ogradom. Kao što je za njeno postavljanje bio potreban javni natječaj, tako će biti i kod njenog uklanjanja, potvrdili su u slovenskom MUP-u.

Tatjana Bobnar, ministrica unutarnjih poslova u novoj vladi Roberta Goloba, izjavila je nedavno u parlamentu da će fizičke prepreke na granici s Hrvatskom biti zamijenjene kamerama i dronovima kako bi se sprječavali ilegalni ulasci migranata.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, prilikom susreta s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom ovog tjedna u Ljubljani, rekla je da će Slovenija i nakon uklanjanja fizičkih prepreka na granici s Hrvatskom, što je i južna šengenska granica dok Hrvatska ne uđe u Schengen, činiti sve za sigurnost šengenskog prostora te da nema razloga za Austriju da stalno produžava pojačane granične kontrole prema Sloveniji, koje su izvorno uvedene 2015. tijekom izbijanja velike migracijske krize u Europi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.