Slučaj mladog HDZ-ovca: Ljekarne povukle sporne covid-testove

Foto: Pixsell

POLICIJA i USKOK već mjesecima istražuju 24-godišnjeg Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na koronu. Firma mladog Mihalića Buryen uvozila je testove za koronu od licenciranog proizvođača iz Kine, tvrtke Xiamen Boson Biotech, no potom ih je, sumnjaju istražitelji, počela krivotvoriti u Turskoj i prepakiravati u Varaždinu. 

Sve zagrebačke gradske ljekarne su iz predostrožnosti obustavile prodaju dotičnih testova. Radi se o 3600 komada koji su stavljeni u karantenu dok se ne utvrdi ima li među njima sumnjivih, piše Dnevnik.hr. U HZJZ-u, koji validira testove, kažu da su s medicinske strane oni odradili sve što su trebali. Testovi koji su na listi komisije su oni koji imaju zeleno svjetlo. 

"U trenutku kada je proizvod došao na tržište provjeravala se njegova dokumentacija" 

"Europska komisija smatra da ti koji jesu na listi da se ne trebaju provjeravati. No bez obzira na to, mi u HZJZ provjeravamo kod svih većih nabava koje je provodila Republika Hrvatska", rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

U Ljekarničkoj komori su pojasnili proceduru. "U trenutku kada je proizvod došao na tržište provjeravala se njegova dokumentacija i sami proizvod", kazala je Ana Soldo, predsjednica Ljekarničke komore. 

"Nakon toga, kad proizvod uđe u promet, osim u slučaju nekog problema, vrlo rijetko se proizvod uzorkuje, da tako kažem, iz prometa i provjerava. Za razliku od lijekova koji se cijelo vrijeme provjeravaju dok imaju rok valjanosti", dodala je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.