Smije li se u Hrvatskoj prijetiti smrću? Da, samo ne vladajućima i biskupima

Foto: Facebook

NAKON što je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nedavno odbacilo prijavu protiv ratnog veterana Stipe Perkovića-Tabaka, koji je na Facebooku u pijanom stanju javno napisao da "novinare od indexa treba ubijati", državni vrh se nije baš pretgrnuo izraziti uvjerljivu podršku slobodi medija i osudi prijetnje novinarima.

>> Odbačena prijava za prijetnju smrću novinarima jer je u pitanju "branitelj"

>> Za Kolindu je prijetnja smrću novinarima "iskazivanje nezadovoljstva"

>> A što ako sad netko javno napiše da "ove iz vlade treba pobiti"?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se nije sama od sebe oglasila o toj skandaloznoj odluci, nego je reagirala tek na upit Indexa. Njen ured je poručio da je jasna prijetnja smrću zapravo bila “iskazivanje nezadovoljstva” jednog čitatelja. 

Vlada uobičajeno općenito o prijetnjama novinarima

"Vlada RH ne može komentirati postupanje u pojedinim predmetima kao ni odbacivanje kaznenih prijava od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koje je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela. Osuđujemo svaki govor mržnje i izražavanje prijetnji na društvenim mrežama.

Svjesni tog problema koji je sveprisutan i u drugim zemljama, u javnosti smo početkom godine otvorili temu potrebe boljeg reguliranja i sprječavanja govora mržnje, lažnih vijesti i poticanja nasilja na društvenim mrežama i na internetu, što će biti na korist hrvatskom društvu", odgovorili su standardno općenito iz Vlade RH na Indexov upit. Sami nisu imali potrebu oglasiti se o prijetnjama novinarima, nego ih novinari moraju o tome pitati i utjerivati odgovore.

Poručio da treba ubijati Indexove novinare, pa se fotkao s Kolindom i Plenkovićem

No, zato su se i predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković ovih dana fotografirali s Perković-Tabakom, čime se on pohvalio na svom Facebooku. Dotični je napisao da “novinare Indexa treba ubijati”, no po mišljenju Općinskog državnog odvjetništva iz Splita to nije razlog za gonjenje, uz objašnjenje da je dotični to napisao pijan i jer je u tom trenutku bio - emotivan. Naravno, i jer je "branitelj".


Znakovito je pak kako nadležne institucije, poput policije i Državnog odvjetništva, reagiraju kada netko kaže nešto što se ne sviđa nositeljima vlasti u RH, kada se njima u afektu zaprijeti smrću. Stoga podsjećamo da nadležne institucije za prijetnje predsjednici, premijeru i crkvenim velikodostojnicima, kao neformalnoj četvrtoj grani vlasti u RH, postupaju čak i drakonski, dok za prijetnje novinarima i općenito ljudima koji nemaju veliku političku moć imaju mnogo više razumijevanja.

Slučaj Komandira Šamila

Za početak, prisjetimo se slučaja iz 2013., odnosno Komandira Šamila, što je bio alias Damira Mamića, referenta u Brodotrogiru. On je u satiričnom videu u stilu Top liste nadrealista, koji je objavio na Facebooku, pozvao na terorističke akcije, napade na centre moći, policijske stanice, likvidaciju bankara i obrtnika koji vrše eksproprijaciju radne klase. One koje se ne bi moglo preodgojiti poslalo bi se u radne kampove ili bi ih se na koncu ipak likvidiralo u nedostatku boljeg rješenja. Ako će išta pomoći, Šamil je pozvao revolucionare da po svaku cijenu izbjegavaju civilne žrtve jer je to kontraproduktivno.

Policija je munjevito reagirala i uhitila ga, a Državno odvjetništvo u Splitu mu je raspisalo kaznenu prijavu za poticanje na terorizam, kazneno djelo koje se kažnjava od jedne do deset godina zatvora. Na kraju ga je sud, koji je uvjerio da nije bio ozbiljan, kaznio dobrotvornim radom.

“HDZ lopovi, lopine”

Kada se pak netko usudio premijeru Plenkoviću doviknuti “HDZ lopovi, lopine”, promptno je uhićen. Ta je sudbina snašla 18-godišnjeg člana Živog zida Marka Starčića iz Poreča, koji je prisustvo premijera Plenkovića u tom istarskom gradiću odlučio iskoristiti da mu kao građanin kaže što misli o stranci kojoj je Plenković predsjednik. 

Ekspresno je uhićen i optužen za remećenje javnog reda i mira. Na sudu je, na sreću, oslobođen, ali je i dalje poražavajuće što hrvatska policija ekspresno uhićuje građane koji se kritički izraze o premijeru, a Državno odvjetništvo takve prijave prihvaća i prosljeđuje sudu.

Ured predsjednice prijavio policiji prijetnju oca bolesne djevojčice

I predsjednica Grabar-Kitarović ima iskustva s prijetnjama smrću, preciznije njezin ured. Tamo je prije pola godine nazvao 44-godišnji Dragan Dolenec, otac teško bolesne 14-godišnjakinje, kako bi zatražio Kolindinu pomoć.

Na njegov poziv javila se tajnica ureda koja ga je uputila da predsjednici pošalje dopis. Revoltirani muškarac na to je rekao: "Ma, najbolje bi bilo da ja odem na Rebro, bacim bombu i zakoljem doktora", zbog čega je odmah prijavljen policiji koja ga je pronašla i uhitila.


Napisao Košiću da će ga zaklati, odmah je uhićen

68-godišnjeg Iliju Komšića iz Tisnog na otoku Murteru policija je pak uhitila u njegovom domu jer je na Facebooku poslao sisaškom biskupu Vladi Košiću prijeteću poruku sadržaja "zaklat ćemo tebe i sve takve idiote uskoro", uz psovanje biskupove "Crkve i familije".

Odmah je s Murtera policijskom maricom prebačen na kriminalističko istraživanje u Sisak, te je nakon ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu pušten da se brani sa slobode. U medijima se onda Komšić pokajao za svoje ponašanje.
 
Ima još sličnih primjera hitre i stroge reakcije nadležnih kada su revoltirani građani izrazili nezadovoljstvo ili prijetili pripadnicima vladajuće klase, dok se u vezi prijetnja novinarima, kakve su bile masovne i uobičajene primjerice nakon haške presude hercegovačkoj šestorci, nadležne institucije nisu tako ekspresno angažirale.

Primjeri iz prakse zapravo pokazuju da u Hrvatskoj postoje građani prvog reda, a to su oni na pozicijama vlasti i crkveni velikodostojnici, te svi ostali, a među njima i novinari, građani drugog reda, koji od institucija ne mogu očekivati jednaku zaštitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.