"Smijenite nas!": Kako HDZ tjera SDP da bude prava opozicija

SAMO u Hrvatskoj vlast može pozivati opoziciju da nešto radi. Samo u Hrvatskoj vlast može optuživati opoziciju da samo sjedi, da je pasivna, da izbjegava rad, da je nije briga za stanje u zemlji. Hrvatska jest zemlja čuda, ali ovo što se dogodilo na Iblerovu trgu, podiglo je prag tolerancije na nebuloze.

Mladež HDZ-a došla je u subotu na jutarnju tjelovježbu pred središnjicu SDP-a kako bi pozvala Zorana Milanovića da "postane učinkovitiji". Da ne provede u Hrvatskom saboru samo sat i 43 minute, da se ne žali na bol u preponama od sjedenja u saborskoj klupi, već jednostavno da bude sposobniji za rad. Pitate se što je neobično u tome?

Hrvatska je zemlja u kojoj vlast treba tjerati oporbu na rad

Pa neobično je što se takav prosvjed nije dogodio pred središnjicom HDZ-a. Ili pred Banskim dvorima. Što opozicija nije prva napala vlast zbog pasivnosti, nesposobnosti, nepoštenja, nerada... Hrvatska je zemlja u kojoj vlast mora tjerati oporbu na rad. A ne obrnuto.

To je ujedno bila i potvrda stare uzrečice kako je od ovakve vlasti gora samo ovakva opozicija. Ne bi li bilo logičnije da je prosvjed na Iblerovu trgu održala mladež SDP-a, a ne HDZ-a? Pa nije posao HDZ-a da apelira na šefa oporbe da se probudi iz mrtvila. To bi valjda trebao biti posao samih SDP-ovaca, posao opozicije, zadatak onih koji vole pričati kako je vlast nesposobna i kako je treba smijeniti, samo što imaju tu (ne)sreću da je njihov šef "konstruktivno suzdržan". I spokojno čeka da mu vlast sama padne u krilo.

Što se uopće dogodilo na Iblerovu trgu?

I tako, umjesto da to smeta SDP-u, sada smo vidjeli da to smeta samom HDZ-u. Umjesto da SDP pokušava smijeniti HDZ, vlast poziva šefa oporbe da se više angažira. A na čemu bi se to on mogao angažirati? Pa valjda na smjeni vlasti. Pa što se to onda dogodilo na Iblerovu trgu, u subotu ujutro, usred šoping-groznice?

Dogodila se klasična politička diverzija pod parolom: napad je najbolja obrana. Bolje da HDZ održi prosvjed pred SDP-om, nego da slučajno - ali stvarno slučajno - takvo nešto padne na pamet najjačoj oporbenoj stranci. Bolje da HDZ optuži SDP za nerad i pasivnost, nego da slučajno - ali stvarno slučajno - takvo nešto padne na pamet nekome u redovima socijaldemokrata.

HDZ radi i za vlast i za opoziciju

HDZ se želi prikazati kao stranka koja nešto radi, koja nastoji izvući zemlju iz krize, koja želi poručiti kako je bolje pokušati pa promašiti, nego uopće ne pokušavati. A upravo to, kažu HDZ-ovci, radi Zoran Milanović - uopće ne pokušava. I tako, Hrvatska je postala zemlja u kojoj HDZ radi posao i vlasti i oporbe. Krade pa se kažnjava. Zapošljava pa smjenjuje. Daje pa uzima. Griješi pa se kaje. A sad je došao do toga da poziva opoziciju na smjenu vlasti.

Možda je to izraz očaja HDZ-a? Možda je i tom HDZ-u dosta vladanja, dosta pobjeda na izborima, dosta opozicije koja ga nikako ne uspijeva smijeniti na vlasti? Možda mu je dosta šefa opozicije koji ništa ne radi? Zaboga, to je čak i HDZ-ovcima počelo smetati. Ne bi li bilo logičnije da to smeta SDP-ovcima? I kad se već pozivamo na logiku u ovoj zemlji čuda, ne bi li bilo normalnije da SDP-ovci kampiraju pred Vladom ili HDZ-om s onim smiješnim transparentima kojima su plašili prolaznike ispred Importanne Galerije? Rekviziti su očito spremni, pa zašto ih onda ne razgibaju malo?

Severina šefica oporbe?

Ovako, ulogu šefice opozicije preuzela je Severina, koja se na Cro a Porteru pojavila s brošem 317.625, službenim brojem nezaposlenih u Hrvatskoj. Kako je krenulo, možda HDZ-ovci preuzmu tu foru i svi na revere okače simbole svoje vladavine. Kad se već nemaju bogzna čime pohvaliti, mogu makar neuspjehom. Opozicija ionako ima drugog posla.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.