Smijenjen kineski ministar obrane

Foto: EPA

KINA je smijenila ministra obrane generala Li Shangfua, koji se nije pojavljivao u javnosti gotovo dva mjeseca bez ikakvog objašnjenja, izvijestili su danas državni mediji. Li je drugi visoki kineski dužnosnik koji je nestao iz javnosti ove godine, nakon bivšeg ministra vanjskih poslova Qin Ganga, koji je smijenjen s dužnosti u srpnju bez ponuđenog objašnjenja.

Li, koji je postao ministar obrane tijekom rekonstrukcije kabineta u ožujku, nije viđen otkako je održao govor 29. kolovoza. Nema naznaka da nestanci Qina i Lija signaliziraju promjenu kineske vanjske ili obrambene politike, iako su pokrenuli pitanja o otpornosti kruga moći predsjednika i vođe vladajuće Komunističke partije Xi Jinpinga.

Bio je pod američkim sankcijama

Xi ima reputaciju da iznad svega cijeni lojalnost te je nemilosrdno napadao korupciju u javnom i privatnom životu, piše Associated Press. Kritičari smatraju da je to zapravo metoda eliminacije političkih suparnika i učvršćivanja političke pozicije usred sve lošijeg gospodarstva te rastućih napetosti s SAD-om oko trgovine, tehnologije i Tajvana.

Li je pod američkim sankcijama u vezi s njegovim nadgledanjem kupovine oružja iz Rusije, zbog čega mu je zabranjen ulazak u SAD. Kina je prekinula kontakte s američkom vojskom, uglavnom u znak protesta zbog američke prodaje oružja Tajvanu, ali također snažno implicirajući da Washington mora ukinuti mjere protiv Lija, što je Peking odbijao javno priznati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.