Smijenjeni savjetnik objavio mail u kojem se spominje PPD. PPD odgovorio

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Bivši posebni savjetnik Davora Filipovića, Jurica Lovrinčević, oglasio se danas drugi put otkad je objavljeno da je nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora od većeg broja državnih tvrtki i institucija. Lovrinčević je objavio mail mađarskog energetičara za koji kaže da je poslan njemu i njegovom prijatelju Davoru Šternu.

Spominje i Vujnovčev PPD (Prvo plinarsko društvo) koji u svojoj objavi naziva "Propagandni Pothvat Dezinformiranja". Njegovu objavu na društvenoj mreži LinkedIn prenosimo u nastavku.

"E-mail postoji, ali nema veze s Davorom Filipovićem"

"Propagandni Pothvat Dezinformiranja

Osnova svake propagande je zamotati zrno istine u hrpu laži koje odgovaraju nečijem interesu. Ovo je operacija u koju je, vidim, upregnuto mnoštvo medijskih kuća i pojedinaca koji se jako trude od hrpe laži stvoriti 'istinu' za jednokratnu upotrebu. S obzirom na širinu, žestinu i koordinaciju ovog napada jasno je da su se dugo pripremali za ovo.

Krenimo od e-maila koji se spominje, a koji ovdje vidite u izvornom obliku.

E-mail je upućen meni i Davoru Šternu, a medijska operacija gura priču o 'Jurici i Davoru' (Filipoviću).

E-mail postoji.

E-mail nema veze s Davorom Filipovićem.

E-mail je obavijest mađarskog energetičara te osobnog prijatelja Davora Šterna kojom mene i njega obavještava o napisima u mađarskom tisku.

Ovaj e-mail i način na koji se njime manipulira samo je kap u moru ove propagandno-obavještajne operacije koja ima cilj zaštititi ogromni privatni interes na štetu hrvatske države.

Stoga sve što će uslijediti iz tog smjera gledajte s rezervom jer istina često nije ono što vam se servira", napisao je Lovrinčević.

Mađarska kazna PPD-u iz lipnja ove godine

Mail mađarskog energetičara tiče se događaja iz lipnja ove godine, kada je mađarski energetski regulator MEKH kaznio Vujnovčev PPD s 1.35 milijuna eura zbog manipulacije na tržištu energenata. 

Točnije, problem je bio u PPD-ovom ponašanju na aukciji plinovodnih kapaciteta iz Austrije koja je bila održana od 17. do 26. siječnja 2022., nekoliko tjedana uoči ruske agresije na Ukrajinu. MEKH na teret Vujnovčevoj kompaniji stavlja podizanje cijene transporta plina iz Austrije u Mađarsku i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupaca na početku aukcije bio gotovo 2 i pol puta veći od maksimuma.

PPD

Sada se oglasio i PPD. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Povodom medijskih napisa koji se bave kaznom koju je mađarski regulator MEKH izrekao PPD-u u lipnju 2023., a radi istinitog izvještavanja javnosti, očitujemo se kako slijedi:

7.6.2023. mađarski regulator MEKH na svojim stranicama objavljuje odluku o kazni koju izriče PPD-u: https://www.mekh.hu/kereso?page=11 - odluka - H3584/2023. számú határozat

9. 6. 2023. o toj odluci izvještavaju hrvatski i mađarski mediji:

https://n1info.hr/biznis/madari-kaznili-ppd-mora-platiti-1-35-milijuna-eura/

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/orbanova-agencija-kaznila-ppd-u-madarskoj-moraju-platiti-13-milijuna-eura/

https://24.hu/belfold/2023/06/09/buntetes-gaz-manipulacio-kereskedo-gazprom/

U medijima smo vidjeli da je danas objavljeni mail koji je upućen g. Lovrinčeviću i g. Šternu od strane g. Jozsefa Balogha poslan 5. 6. 2023. Dakle, dva dana prije objave odluke mađarskoga regulatora.

Od objave kazne mađarskog regulatora u lipnju ove godine i prvog očitovanja o kazni, PPD tvrdi da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg transportnog pravca između dviju zemalja Europske unije. https://www.index.hr/vijesti/clanak/madjari-kaznili-ppd-mora-platiti-135-milijuna-eura-oglasili-se-iz-ppda/2470130.aspx

Ističemo kako se PPD žalio na odluku regulatora, ali i dosad nezabilježenu visinu kazne. Danas objavljeni mail postat će dijelom pravnog spisa u žalbi PPD-a, pogotovo jer se čini kako su naši konkurenti u Mađarskoj s kaznom koja nam se izriče bili upoznati prije njezine objave.

Vezano na odluku MEKH-a u javni su se prostor plasirale zlonamjerne teze koje su povezivale PPD s ruskim interesima u Mađarskoj, što je apsurdno budući da PPD ne preuzima Gazpromov plin od 11. mjeseca 2022. godine dok je ruski plin i dalje prisutan na mađarskom tržištu.

PPD gotovo 80 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu, među ostalim i u Mađarskoj koja nam ostaje važno tržište u kojem imamo vjerne kupce te želju za daljnjim rastom poslovanja."