Snijeg u gradovima, zima zatvorila ceste

Foto: Index

SNIJEG jutros pada u Zagrebu, Karlovcu i drugim mjestima u unutrašnjosti. Na zagrebačkom Maksimiru u sedam sati tako je izmjereno 0 stupnjeva. Drugdje u unutrašnjosti temperature se kreću također oko nule, negdje malo iznad, a negdje malo ispod.

>> Snimke snijega u vašem mjestu šaljite nam na desk@index.hr

"Prevladavat će oblačno s oborinama. U većem dijelu unutrašnjosti padat će snijeg i susnježica, no već prijepodne prelaziti u kišu te slabjeti.

U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima. U istočnim predjelima i na Jadranu će biti kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna.

Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu te jugo i južni vjetar u Dalmaciji tijekom dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu od 1 do 6, na sjevernom Jadranu do 10, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15 °C, samo na jugu i na otocima ponegdje viša", kaže dnevna prognoza DHMZ-a.

Dakle, danas nas očekuju velike temperaturne razlike na obali i kopnu. Tako je jutros u sedam sati, kad je u Zagrebu bilo nula, u Splitu bilo čak 15 stupnjeva.

Problemi u prometu

Zima i snijeg napravili su i probleme u prometu.

"Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri, i obrnuto (zbog zimskih uvjeta i vjetra).

Samo za osobna vozila otvorene su (zbog vjetra):
dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana prometa dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste: A1 na dionici Karlovac-Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb, staru cestu kroz Gorski kotar - DC3 i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Gračac. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme", stoji u upozorenju HAK-a jutros.

Naravno, zimsko vrijeme dodatno je pogoršalo svakodnevne prometne gužve u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.