Spajanje predmeta: Emiliju Bunguru sudit će na istom suđenju za Loru 1 i Loru 2

Foto: FAH

EMILIJU BUNGURU sudit će se, izgleda, na jednom suđenju i za Loru 1 i Loru 2. Danas je, naime, sudac Vlado Živaljić obavijestio stranke o odgodi suđenja za Loru 2 koje je bilo predviđeno za srijedu.

Učinjeno je, kako doznajemo, da bi Vrhovni sud pravomoćno odlučio o Bungurovoj žalbi na određivanje istražnog zatvora u ponovljenom postupku u slučaju Lora 1. Nakon što rješenje postane pravomoćno, ispitat će se postoji li mogućnost da mu se spoje predmeti te na jednom suđenju sudi za obje Lore, dakle, i ratni zločin nad ratnim zarobljenicima (Lora 2), a i ponovno za ratni zločin nad civilima (Lora 1), za što je već pravomoćno bio osuđen na šest godina zatvora, ali ima pravo na novo suđenje jer mu je presuđeno u odsutnosti.

Bungur je, naime, više od 10 godina bio u bijegu pred hrvatskim pravosuđem te je uhićen prošlog ljeta nedaleko od Šibenika.

Šef zatvora u Lori i dalje nedostupan

U slučaju Lora 2 optuženičku klupu dijelit će sa zamjenikom upravitelja Vojno-istražnog centra Tonćijem Vrkićem te stražarima Anđelkom Botićem i Antom Gudićem. Svi su pravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne u predmetu Lora 1. Osuđen je i bivši šef VIC-a Lora Tomo Duić, kojeg je također čeka Lora 2. On je i dalje u bijegu pa će, u slučaju da ga uhvate, kao i Bungur imati pravo na novo suđenje u Lori 1.

Svako novo ročište prati i prosvjed pred splitskim Županijskim sudom koji je bio najavljen i za ovo odgođeno suđenje. Prosvjednike predvodi Jagoda Bungur, supruga Emilija Bungura, koja smatra da se radi o necivilizacijskom i montiranom postupku

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.