SPALADIUM ARENA Grad Split ne mora platiti bankama 60 milijuna eura, ali preuzima obaveze TPN-a

Foto: Google

ODLUKA arbitraže HGK u slučaju Spaladium arene još nije stigla u Split, no prema izvorima iz Banovine odbačen je zahtjev austrijskih banaka za isplatu novčanih sredstava u visini od preko 60 milijuna eura, što znači da Grad Split neće (odmah) morati platiti utuženi iznos sa glavnicom od 53 milijuna eura i pripadajućim kamatama, čime je, makar zasad, izbjegnut katastrofalni udar na gradsku blagajnu i izvjesni bankrot gradske uprave.  

Ipak, banke su uspjele u dijelu tužbe u kojem je utvrđeno da je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu između Grada Splita i TPN-a. Obveze TPN-a prelaze tako na Grad Split. Koliko će se morati isplatiti bankama trebalo bi se utvrditi u novom postupku pred Trgovačkim sudom. Obveza sigurno nije mala, TPN je trebao vraćati bankama kredit za gradnju arene, no završio je u stečaju nakon što je Grad Split za vrijeme Keruma prestao plaćati najam dvorane, za što je dio izdvajala i država.  

Sporni aneksi

Odluka arbitraže imat će utjecaj na stečajni postupak TPN-a, kao i na druge postupke u kojima su stranke banke, TPN i Grad Split. Tek se treba vidjeti kako će se pravno rasplesti ova situacija, no jedno je sigurno, neće biti ni brzo, ni lako, a preskupo će biti svakako. 

Arena je dignuta za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. godine u doba Ive Sanadera. Gradonačelnik Ivan Kuret izašao je u susret konzorciju koji je gradio arenu pa je uz suglasnost Poglavarstva potpisao dva aneksa ugovora. Detalji su isplivali tek koji mjesec kasnije kada je Kerum preuzeo vlast. Slučaj je ispitivao i DORH pa nisu našli išta sumnjivo.

Oštra nota iz Austrije

Projekt je propao jer nije podignut poslovni toranj koji je bio preduvjet rentabilnosti. Poklekao je i konzorcij koji je gradio arenu, Dalekovod, Konstruktor i IGH, osnivači TPN-a. Nakon što je Kerum zatvorio "špinu" i prestao plaćati najam, i to zbog tornja koji nije izgrađen po ugovoru, firma je završila u stečaju, a dvorana u mraku.

Kada je otvoren stečaj, ponovno je proradila, jer je zaključeno da je manja šteta da radi, nego da ne radi. Pitanje je dokad će se moći tako.

Austrijske banke, koje su financirale gradnju, tražile su od Gradskog vijeća Splita da podrže predstečajnu nagodbu TPN-a, no to su vijećnici odbili napraviti, unatoč tome što ih je Baldasar upoznao sa prilično oštrom notom iz Austrije. Ubrzo je stigla tužba na 53 milijuna eura...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.