Španjolci najviše doniraju organe

POČETKOM tjedna 11-godišnjem Hirokiju Andou iz Japana odbijena je operacija srca u toj zemlji, što je još jednom podsjetilo na golemu kulturnu razliku po pitanju transplantacije organa i njihove dostupnosti u svijetu. Kako prenosi CNN, Hiroki je morao otputovati u SAD, gdje čeka svoj red na srce, iz razloga što je u Japanu djeci zabranjena transplantacija organa.

Australija zaostaje

Donacija organa već je spasila i poboljšala bezbroj života, a svakodnevni razvoj medicine doveo je do porasta potražnje za organima. Neke države, poput Španjolske, uspjele su povisiti broj donatora, iako i u toj zemlji još uvijek ima dovoljno prostora za napredak, smatra Leo Roels, direktor fundacije Donor Action, neprofitne grupe koja bolnicama pomaže implementirati programe za poboljšanje donatorskog postotka. 

"Prema iskustvu koje smo vidjeli u brojnim zemljama, svugdje još uvijek ima mnogo potencijala kada je riječ o prepoznavanju donatora", objašnjava. Prema podacima Međunarodnog registra za donacije organa i transplantacije, Španjolska "vodi" s 34 preminula donatora na milijun stanovnika. Australija, s druge strane, znatno zaostaje za zemljama sa sličnim zdravstvenim sustavom, sa svega 12 preminulih donatora na milijun stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.