Španjolska traži izručenje katalonskih dužnosnika iz zemalja EU-a

Foto: EPA

SUDAC španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena je ponovo raspisao europski uhidbeni nalog za troje bivših članova katalonske vlade koji se nalaze u Škotskoj i Belgiji, a koji su u Španjolskoj optuženih za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Lluis Puig (60) bio je zadužen za kulturu, Toni Comín za zdravstvo (48), a Clara Ponsatí (62) za obrazovanje u katalonskoj regionalnoj vladi kojom je predsjedao Carles Puigdemont.

Traži se izručenje

Nakon što su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, proglasili su republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolsko državno odvjetništvo bilo je podiglo optužnicu protiv njih, no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid.

Puig i Comín otišli su u listopadu 2017. u Belgiju, gdje se nalazi i Puigdemont, dok je Ponsatí otišla u Škotsku.

Belgija je u svibnju 2018. odbila izručiti katalonske dužnosnike zbog nepravilnosti u zahtjevu poslanom iz Španjolske, nakon čega je španjolski sudac Llarena povukao uhidbeni nalog. Zbog povlačenja je i škotski sud pustio na slobodu Ponsatí, koja se dobrovoljno javila tamošnjem sudu.

No nakon što je prije tri tjedna Vrhovni sud u Madridu izrekao osuđujuće presude za dvanaestero njihovih suradnika koji su ostali u Španjolskoj, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od 9 do 13 godina, Llarena je raspisao novi uhidbeni nalog zatraživši od pravosuđa Belgije izručenje Puigdemonta.

Zatim je zatražio i izručenje Puiga, Comína i Ponsatí.

Očekuje se da će troje dužnosnika odbiti izručenje 

Comín i Ponsatí optuženi su za poticanje stanovnika na ustanak i za nezakonito korištenje javnog novca, upotrebljenog za organiziranje referenduma koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Puig je optužen za neposluh i nezakonito korištenje novca.

Sudac Llarena vjeruje da će oni, baš kao i Puigdemont, biti izručeni iz Belgije i Škotske nakon što je u Španjolskoj izrečena osuđujuća presuda njihovim suradnicima za ista djela.

Odvjetnici optuženih poručili su u ponedjeljak kako će se oni dobrovoljno odazvati sudovima u Belgiji i Škotskoj. Sasvim je izgledno da će odbiti izručenje u Španjolsku, kao što je prije tjedan dana učinio i Puigdemont. On je tada rekao kako u Španjolskoj ne bi imali pravedno suđenje.

Odvjetnik Aemar Anwar u Škotskoj, koji zastupa Ponsatí, rekao je kako je ona nedužna.

„Nije počinila nikakvo kazneno djelo. Poticanje na ustanak nije specificirano u Škotskoj, ono ne postoji u većini demokratskih zemalja“, rekao je Anwar, a prenose novine El Mundo. „Ponsatí nije napravila ništa osim što je pomogla organizirati miroljubiv i demokratski referendum. Ona je odlučna boriti se za svoju stvar“, dodao je.

Ponsatí predaje ekonomiju na škotskom sveučilištu St Andrews.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.