Španjolski premijer pozvao separatiste da imenuju kandidata koji će poštovati zakon

Foto: Hina

PREDSJEDNIK španjolske vlade Mariano Rajoy pozvao je pristaše katalonske neovisnosti da imenuju kandidata za predsjednika te pokrajine koji će poštovati zakon, umjesto Carlesa Puigdemonta, koji se sklonio u Belgiju i za kojim je Španjolska izdala uhidbeni nalog.

Na sastanku Narodne stranke u Cordobi, na jugu Španjolske, Rajoy je rekao da se nada da će biti "imenovana osoba koja stvari vidi drukčije, a napose koja će reći: ja sam politički čelnik i zato ću poštovati zakon jer je to moja obveza i jer se tako radi u demokratskim zemljama".

Carlesa Puigdemonta, predsjednika Generaliteta, autonomne katalonske vlade, koji zagovara neovisnost te pokrajine od Španjolske, smijenila je središnja španjolska vlada zajedno s njegovim suradnicima 27. listopada. Španjolska vlada je preuzela upravljanje pokrajinom nekoliko sati nakon proglašenja "katalonske republike" u Barceloni.

Puigdemont je pobjegao u Bruxelles pošto je za njim u Španjolskoj izdan uhidbeni nalog zbog pobune i neposluha.

Na prijevremenim izborima 21. prosinca koje je Madrid raspisao u nadi da će tako riješiti krizu, pristaše neovisnosti su osvojili apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu, pa se Puigdemont planirao vratiti na predsjedničku dužnost pošto je imenovan na daljinu. No španjolski ustavni sud je zabranio tu proceduru.

Potvrđivanje predsjednika u katalonskom parlamentu, predviđeno za 30. siječnja, odgođeno je na neodređeno vrijeme. U taboru katalonskih secesionista na površinu su izronile podjele između onih koji po svaku cijenu žele zadržati Puigdemontovu kandidaturu i onih koji bi rado pronašli drugog kandidata i tako izašli iz krize.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.