Spašeno šest poljskih nautičara s nasukane jedrilice u Komiškoj uvali

Foto: FaH

KAKO su izvijestili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u Komiškoj uvali je spašeno šest poljskih nautičara s nasukane jedrilice.


Izvijestili su kako se jedrilica sa šesteročlanom posadom nasukala noćas na otoku Visu uslijed nemogućnosti sidrenja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru.

Nasukali se pokraj luke Komiža

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) noćas su posredstvom obalne radiopostaje ORP Split radio zaprimili poziv pogibelji posade jedrilice „Estela“, dužine 11 metara, hrvatske zastave, sa šest članova posade, koji su dojavili nasukanje u Komiškoj uvali u neposrednoj blizini luke Komiža, otok Vis.

MRCC Rijeka je odmah po dojavi pokrenula koordiniranu spasilačku akciju u suradnji s Lučkom kapetanijom Split, a obavijest o nasukanju jedrilice upućena je Pomorskoj policiji Split te vlasniku jedrilice, hrvatskoj charter tvrtki.

U komunikaciji s posadom nasukane jedrilice ustanovljeno je da se na jedrilici nalazilo šest članova posade, svi državljani Republike Poljske među kojima, srećom, nije bilo ozlijeđenih, niti su dojavili prodor mora u potpalublje. Međutim, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru i u cilju preveniranja stradavanja posade, Središnjica je posredstvom ORP Split radio prema svim sudionicima u pomorskom prometu u blizini pozicije nasukanja uputila radijsku obavijest i poziv na uključenje u spasilačku akciju.

Prekrcali ih na ribaricu i prevezli u Komižu


Nedugo potom, slijedom upućene radio obavijesti, u MRCC Rijeka odazvao se zapovjednik hrvatske ribarice „Jež“, koji je ubrzo doplovio na poziciju nasukanja, prekrcao šesteročlanu posadu na ribaricu te ih prevezao u Komižu, čime je ova akcija uspješno okončana.

Rano jutros je charter tvrtka koja je vlasnik plovila obavila komercijalno odsukavanje i tegalj jedrilice, dok na poziciji nije uočeno nikakvo onečišćenje mora i morskog okoliša.

U nesreći nitko nije ozlijeđen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.