Splićani šokirani novim računima za struju

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

POLUGODIŠNJE akontacije za struju neugodno su iznenadile veći broj Splićana, nekima su računi uvećani i 40 posto.

Index je razgovarao sa supružnicima koji plaćaju akontaciju 260 kuna. Sada bi trebali 313 kuna. Oboje su ekonomisti i na problem gledaju drugačije.

Supruga radi u računovodstvu i odmah je napisala prigovor HEP-u. Odgovoreno joj je da će se netko javiti. Objašnjenje još nije dobila.

"Nije neka lova, ali ne dam im ni kune!"

"Nema logike da su tako akontacije izračunali. Nije neka lova, ali im ne dam ni kune!" kazala nam je.

Žena knjiži račune svaki dan pa je i njena reakcija sasvim razumljiva. Zašto bi kreditirala HEP? Suprug se, pak, bavi marketingom i ne vidi u tome veći problem.

"Greška je napravljena, tu spora nema. Jednostavno nećemo platiti zadnju ratu akontacije, ionako se poslije toga radi obračun", kaže suprug.

Oboje su zaposleni i imaju uredna primanja, a i potrošnja struje nije posebno velika pa ih veće akontacije neće toliko pogoditi. No što je s onima koji moraju paziti na svaku kunu? Njima svakako ova posebna tarifa za iduće razdoblje neće biti beznačajna. 

U HEP-u utvrđuju razmjere pogreške

U HEP-u su inače priznali propust, radi se navodno o informatičkoj grešci. Trenutno utvrđuju razmjere pogreške, odnosno koliko je potrošača dobilo uplatnice s krivo izračunatim akontacijama. Svima će poslati nove, a ljudima neće obračunati kamate na kasnije uplate.

"HEP-ova nova tvrtka radi početničke greške, rata je mogla ići gore maksimalno devet posto"

"Problem je što je univerzalnu uslugu preuzela HEP Elektra, novoosnovana tvrtka koja na tržištu nije niti dvije godine. Tvrtka je dobila dva milijuna kupaca, no oni nemaju ni tradiciju, ni iskustvo, niti su se ekipirali da se s tim mogu nositi. Ovo su početničke greške, kasna isporuka računa, kašnjenje u utvrđivanju osnove za isplatu. Sve skupa se to nije smjelo dogoditi, jer se HEP nije smio tako brzo organizirati na pogrešan način. Dosad je to radila HEP Distribucija, oni imaju iskustvo, znanje i ljude. Ove nove tvrtke slagane su improvizacijom i sada izlaze na vidjelo greške u vođenju tih poslova", kaže Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač.

Nije, dakle, bilo nikakvog razloga za ovoliki porast akontacija?

"Ova akontacija je zasnovana na potrošnji u istom razdoblju prošle godine. Rata treba biti nešto veća, jer smo prošle godine imali nižu naknadu za obnovljive izvore, bila je tri i pol lipe, a sada je 10 i pol lipa. Rata je maksimalno mogla ići gore devet posto, koliko se promijenila tarifa", kaže Kurtović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.