Split danas užasno smrdi

Foto: Index

SMRAD s Karepovca širi se Splitom. To je zbog sanacije koja se počela provoditi, kaže nam Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje kvalitete zraka i tla Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Što točno smrdi, međutim, nije poznato. A evo i zbog čega.

Periš je prije dva mjeseca po zahtjevu gradske komunalne tvrtke Čistoća, koja upravlja smetlištem Karepovac, zatražio nabavu uređaja kojim bi se mjerili amonijak i merkaptani. Nabava je zapela jer je šefica Nastavnog zavoda Jasna Ninčević oformila istražno povjerenstvo koje bi trebalo ispitati opravdanost nabave novonaručene aparature, ali i svega što je Perišev odjel nabavljao u posljednje četiri godine.

Umjesto nabave uređaja, šefica Zavoda za javno zdravstvo oformila povjerenstvo

Ovako što ne pamte u Zavodu. Periš slovi kao jedan od izglednih kandidata za novog šefa Zavoda. Dobar je sa šefom splitskog HDZ-a Petrom Škorićem, a i sam je član HDZ-a i predsjednik ogranka na Bačvicama. Ninčević je, pak, od pada Zlatka Ževrnje izgubila podršku te se njen reizbor čini sve manje izvjesnim. Osim što je oformila povjerenstvo u kojem nije htjela sudjelovati predsjednica Stručnog vijeća, smijenila je Periša s mjesta njezina pomoćnika za opće poslove. 

Zbog cijele ove priče, došlo je do zastoja u nabavi uređaja koji su trebali mjeriti amonijak i merkaptane. Čistoća ih je naručila jer se upravo pojava ovakvih plinova očekivala početkom sanacije. Perišu nije poznato što je povjerenstvo odlučilo i kada će se nastaviti procedura za nabavku prijeko potrebne aparature. Zasad se na Karepovcu mjeri tek sumporovodik i što se njega tiče, vrijednosti su ispod graničnih, kaže nam Periš.

Direktor Čistoće: Nastavni zavod nam ništa nije odgovorio

Miroslav Delić, direktor Čistoće, još ne zna što će biti s naručenim uređajima i kada će se početi mjeriti amonijak i merkaptani na Karepovcu.

"Osjeća se smrad, takve su atmosferske prilike danas bile. Bonaca, oblačno, nizak tlak. Ovo je miris koji stanovnici uokolo odlagališta stalno osjećaju, samo se sada radi o radovima na većoj površini pa se nešto intenzivnije osjeća. Sve će ovisiti o atmosferskim prilikama od dana do dana. Bitno je vidjeti s Nastavnim zavodom hoće li omogućiti dodatna mjerenja koja smo tražili. Uputio sam dopis, spremni smo i sufinancirati nabavu uređaja, ali ništa konkretno nisam dobio", kazao nam je Delić.  

Ravnateljica Zavoda: Nemamo obvezu mjeriti

Ravnateljica Ninčević tvrdi da Zavod uopće nema obavezu mjeriti navedene parametre.

"Zahtjev za ponudu za mjerenje merkaptana i amonijaka uputio je Zavodu gospodin Delić direktor čistoće prije mjesec i po dana. Aparat za mjerenje merkaptana nemamo, niti smo akreditirani za ta mjerenja i nemamo ovlaštenja Ministarstva zaštite okoliša. Aparat za mjerenje amonijaka imamo, ali je angažiran na drugim poslovima. Da bi mogli vršiti mjerenja merkaptana moramo kupiti aparat koji košta 260 000,00 kn, zatim provesti postupak akreditacije i potom dobiti ovlaštenja od Ministarstva zaštite okoliša. To je proces koji ima svoj pravni slijed i traje nekoliko mjeseci. Bez svega navedenog mi nemamo pravo provoditi navedena mjerenja. Sve ovo sam odgovorila i gospodinu Deliću.

Napominjem Vam da Nastavni zavod za javno zdravstvo nema obvezu mjerenja jer mi nismo investitori. Nismo niti upoznati što je sve investitor dobio u obvezi za mjerenje temeljem Rješenja za sanaciju Karepovca.  Ukoliko je u Rješenju navedeno koji se parametri moraju pratiti, investitor je bio dužan ugovoriti mjerenja sa institucijama koje imaju ovlaštenja za mjerenja parametara koji mogu utjecati na okoliš.

Stoga ne znam zbog čega upit šaljete Zavodu za javno zdravstvo? Preporučam vam da se obratite investitoru kao i inspekciji zaštite okoliša", odgovorila nam je ravnateljica Ninčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.