Split podiže spomenik ustaši na Marjanu

Foto:Pixsell/Ivo Čagalj/Wikipedia

BRUNA ESIH, predsjednica političke stranke Neovisni za Hrvatsku (NHR), zastupnica u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini grada Zagreba, na svojoj je službenoj Facebook stranici pohvalila gradskog vijećnika u Splitu i člana predsjedništva HNR-a Martina Pauka koji je u splitski proračun amandmanom ugradio izgradnju spomenika ustaši Frani Tenti na Marjanu.

Splitski vijećnik Martin Pauk, poznat po svojim brojnim istupima na rubu govora mržnje, također se svojom "pobjedom" pohvalio na Facebooku, gdje je istaknuo da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prihvatio njegov amandman i da će Frane Tente dobiti "dostojanstven spomenik na Marjanu ispod barjaka Republike Hrvatske".

Dakle, HDZ-ov gradonačelnik Opara prihvatio je da se pod hrvatskim državnim simbolom postavi spomenik ustaškom jurišniku koji je bio aktivan u pokretu Ante Pavelića sve do oslobođenja Splita, a zatim je sa svojim brojnim istomišljenicima krenuo u bijeg prema Austriji. Budući da je bio maloljetan, Frane Tente je s Bleiburga vraćen do Bjelovara te potom pušten kući u Split, grad čije su tisuće ljudi poginule u borbi protiv fašističkih okupatora i njihovih ustaških kolaboracionista.

Nakon propasti NDH slikao lik Pavelića u Splitu

Tente je u Splitu nastavio pohađati gimnaziju, ali ni nakon pada NDH nije stao s promicanjem te propale ustaške kvislinške tvorevine. 

Prvi put uhićen je u noći s 19. na 20. srpnja 1946., prilikom pretresa njegovog doma, nakon što je na zgradi splitske gimnazije oslikao lik ustaškog poglavnika Ante Pavelića povodom njegova imendana. Tada je u pritvoru proveo nekoliko tjedana.

Potom je sa skupinom istomišljenika osnovao tzv. Hrvatski oslobodilački pokret, koji je planirao nastaviti otpor novoj vlasti. Tako su 10. travnja 1947., na dan uspostave zloglasne NDH, skinuli jugoslavensku zastavu s Marjana i podigli zastavu bez petokrake. Više pripadnika te skupine je uhićeno, uključujući Tentu, koji je osuđen na tri godine zatvora s prisilnim radom u Lepoglavi. Tamo je i 8. studenog 1949. preminuo s dvadeset godina, od upale porebrice i upale pluća.

Spomenik ustaši plaćen novcem Splićana

Tako će 2020. godine u gradu koji je dao tisuće žrtava otpora fašističkom teroru, novcem njegovih građana  gradonačelnik Opara financirati podizanje spomenika ustaškom jurišniku na Marjanu. I taj će spomenik još stajati pod zastavom hrvatske države, koja je prema Ustavu nastala na temelju borbe protiv fašista.

Prijedlog za to je dao splitski vijećnik Martin Pauk, koji je govorio da pred migrante treba postaviti mitraljeske puške, a užas na Pagu, u kojem je otac bacio svoje četvero djece s balkona, usporedio je s abortusom.

Kad je gradonačelnica Supetra na otoku Braču odbila pokroviteljstvo nad obilježavanjem Bleiburga, Pauk je napisao: "Prvi put su nas naši protivnici pobijedili i pobili. Drugi put smo mi pobijedili, ali nismo ih pobili, već su pobjegli na traktorima. Šteta što traktori ne plove morem, možda bismo na vrijeme otkrili tko je ostao među nama, a ne poštuje našu žrtvu. Treći put ćemo, budite uvjereni, opet pobijediti. Ovaj put nabavit ćemo im traktore koji plove."

Paukov poslodavac je, kako se pohvalio na Facebooku, Hrvatski hidrografski Institut, a Hrvatski nogometni savez drži ga kao nogometnog suca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.