Splitska oporba predala zahtjev za izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća, traže smjenu Keruma

OPORBENI vijećnici predali su danas na protokol u Banovinu zahtjev za izvanrednom sjednicom splitskog Gradskog vijeća. Imaju 12 potpisa, Milica Cipci nije htjela potpisati.

"Dosta je ove sramote i plemenskog vladanja"

"Tražimo izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj bi raspravili o odgovornosti gradonačelnika za sve ono što se događalo tijekom snježne katastrofe u Splitu. Naročito želimo raspraviti o izjavama koje je dao gradonačelnik, ali i predsjednica Gradskog vijeća. Bila je to kap koja je prelila čašu. Da imamo nesposobnu vlast, to smo znali i ranije, no sada su se, sa ovim svojim izjavama, pokazali i nedostojnim funkcije koju obnašaju. Oni vladaju kao pleme i žele nas vratiti tisućama godina unatrag u doba kada je vrijedilo običajno, a ne pisano pravo", izjavio je za Index Ivo Baldasar, šef kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću.

Što će napraviti HDZ-ovci?

Zahtjev je predao zajedno s Goranom Kovačevićem, šefom splitskog HNS-a. "Dosta nam je ove sramote, Grad Split zaslužuje novo vodstvo", kazao je Kovačević. 

Sreli su, inače, danas Milicu Cipci, bivšu vijećnicu HSU-a, koja je u Vijeće ušla na zajedničkoj listi sa SDP-om i HNS-om pa se otrgnula kontroli i postala Kerumov "fail safe" prekidač. Spašava, kad je najkritičnije. 

Ništa je nisu pitali, a ni ona njih. Potpise su dali i vijećnici HDZ-a, no upitno je, drži Baldasar, hoće li se držati onoga što stoji u zahtjevu za sazivanje izvanredne sjednice. Naime, osim rasprave što je sve Kerum propustio, oporba će tražiti i sazivanje referenduma za smjenu gradonačelnika, no pitanje je hoće li u tome uspjeti s obzirom da im za to treba natpolovična većina u Vijeću, dakle svih 13 ruku! 

Dvojica HDZ-ovaca prije samo par mjeseci digli su ruke za Kerumov proračun, je li moguće da će sada tražiti njegovu smjenu? Sanja Bilač bi to svakako htjela, ali je veliko pitanje što će im na koncu dopustiti veliki gazda Ante Sanader, koji se dosad iskazao kao vjerodostojan zaštitnik koalicije HDZ- HGS. 

Mogu i građani sami

Uvijek ostaje i ona druga mogućnost, o kojoj je Index već pisao. Građani mogu prikupiti 35 tisuća potpisa i sami isprovocirati referendum za Kerumovu smjenu, i to po Zakonu o lokalnoj upravi, članak 40.c, koji se primjenjuje u slučaju da je gradonačelnik napravio značajnu štetu u proračunu, veću od pola milijuna kuna. S obzirom da je u bolnici završilo gotovo tisuću osoba zbog pada na većinom neočišćenim gradskim površinama, za očekivati je višemilijunsku štetu u gradskoj blagajni, znatno veću od one koju propisuje zakon.

Šundov: "Je li ovo performans, kako oni to misle napraviti?"

Mediji su pred Banovinom danas dočekali Kerumovog zamjenika Juru Šundova, koji je spremno komentirao zahtjev oporbe za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća, ali i želju za raspisivanjem referenduma za smjenu gradonačelnika Keruma.

"Je li ovo nekakav performans? Moram tako pitati, jer mi zaista nije jasno kako misle progurati referendum", kazao je medijima Šundov. Vlast je očito uvjerena da neće imati nikakavih problema oko zaustavljanja inicijative za raspisivanje referenduma. Izvanredna sjednica Gradskog vijeća po Zakonu se mora sazvati u roku od mjesec dana nakon predavanja zahtjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.