Splitski Mostovac: Vodovodu u minusu, a voda poskupjela. Krivi su Puljak i HDZ-ovac

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gradski vijećnik splitskog Mosta Tihomir Galić prozvao je danas gradonačelnika Ivicu Puljka i bivšeg direktora Vodovoda i Kanalizacije (ViK) Tomislava Šutu, čelnika splitskog HDZ-a, zbog katastrofalnog poslovanja te gradske tvrtke unatoč poskupljenju vode početkom godine. 

Galić je podsjetio da je Puljak početkom prosinca na konferenciji za novinare ukazao na probleme u ViK-u i najavio poskupljenje vode, no do sada, dva mjeseca kasnije, nije rekao ni slova o mjerama i potezima kojima će spriječiti da više ne dolazi do ekstremnih gubitaka gradske vode od preko 60 posto.

"Grad se suočava sa katastrofalnim poslovanjem trgovačkih društava koji su u gradskom vlasništvu. Više smo puta ukazivali kako je početak pada ove gradske vlasti poražavajući postupak izbora članova nadzornih i upravnih vijeća od srpnja 2021. godine", kazao je Galić.

"Voda nije poskupjela samo 0.30 eura po kubiku"

Prozvao je Puljka i Šutu, koji je bio direktor ViK-a, zbog gubitaka gradske tvrtke i ustvrdio kako voda nije poskupjela "samo" za 0.30 eura po kubičnom metru ili 17.8 posto varijabilnog dijela cijene, nego je skočila s 0.46 eura na 0.74 eura, tako da poskupljenje iznosi 60.87 posto.

"Zašto je cijena povećana za 0.30 eura, što bi trebalo povećati prihode ViK-a za 5.1 milijun eura, a uporno se ponavlja da je gubitak dva milijuna eura? Zašto Puljkova vlast ni nakon dvije i pol godine vođenja ViK- a nije smanjila ekstremne gubitke vode u mreži", pita Galić.

Zanima ga i zašto sadašnja vlast nastavlja HDZ-ov sporan i netransparentan projekt izgradnje pročistača pitke vode na Jadru. Zašto će se izgradnja pročistača plaćati iz džepova građana s obzirom na sufinanciranje ViK-a i Hrvatskih voda, dok istodobno ViK ima dva odjela za EU fondove?

"Pitanja je previše, odgovora premalo, djelovanje nikakvo", poručio je Galić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.