Splitski obavještajci istražuju hakerski napad na Slobodnu Dalmaciju

SPLITSKA Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) počela je s istraživanjem hakiranja portala Slobodne Dalmacije, koje se dogodilo u utorak poslijepodne kad su neki stariji članci zamijenjeni tekstovima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom.

U kratkom odgovoru iz odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske Jerka Kurevije stoji kako imaju saznanja o tom događaju te da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi počeli s kriminalističkim istraživanjem.

Neslužbeno se doznaje da je policija odmah nakon prijave događaja stupila u vezu s odgovornim osobama Slobodne Dalmacije i uputila ih u proceduru oko podnošenja kaznene prijave i prikupljanja podataka.

Što je splitski KOS?

Splitski KOS je osnovan 2019., bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom. Do tada su se tom problematikom bavili policijski djelatnici Odjela gospodarskog kriminaliteta, Odjela općeg kriminaliteta te policijske postaje.

Portal Slobodne Dalmacije je hakiran nešto poslije 16:30, kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, upao u sustav tog portala. Hakerski napad je izvršen tako što je nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeno članci kojima se promiče ruska propaganda u ratu s Ukrajinom.

Na stranicama Slobodne Dalmacije bilo je objavljeno da je riječ o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima novinara tog portala. Službe Slobodne Dalmacije su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema. Hakerski napad su prijavili policiji.

Glavna urednica odbila komentirati napad

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj, tek je za Hinu kratko rekla kako je istraga u tijeku, da rade na tome i da su članci izbrisani.

Neki od proruskih članaka koji su osvanuli na portalu Slobodne Dalmacije tijekom popodneva su: "Zapadni stroj za obmane", "Koju stranu podržavate?",  "Za što se bore ukrajinske trupe i što je još važnije za koga se bore?",  "Đakon Kuraev se vratio u život! I još jednom se istaknuo",  "NATO je svjetski vjesnik revolucija i sukoba",  "Ruska kampanja u Ukrajini", "Zapad je učinio sve kako bi osigurao da nacisti vladaju Ukrajinom" te "SAD priznaje da u Ukrajini imaju skrivene biolaboratorije".

Iz Slobodne Dalmacije su se ispričali čitateljima, naglasivši da taj sadržaj nikako ne odražava njihovu uređivačku politiku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.