Splitski profesori upozoravaju: Rektor želi ilegalno uzeti treći mandat



KONTROVERZE oko izbora novog-starog rektora Sveučilišta u Splitu postaju sve veće. U zadnjem razvoju stvari, preko 40 profesora Sveučilišta napisalo je otvoreno pismo Senatu, a traže od njega da poništi kandidaturu trenutnog rektora, dr. sc. Ivana Pavića, za treći mandat na tom mjestu.

Tehnički gledano, tvrdi Sveučilište, Paviću ovo neće biti treći mandat iako je u fotelji rektora već osam godina. Pavić je 2002. godine izabran za rektora, 2003. godine stupio je na snagu novi zakon o visokom obrazovanju, a mijenjan je i Statut Sveučilišta, a zbog nejasnoća u tim dokumentima je ispalo da je Paviću prvi mandat počeo teći 2006. godine, kad je ponovno izabran za rektora. Objašnjenje je u najmanju ruku dubiozno, ali nije spriječilo Senat da prihvati Pavićevu kandidaturu za novi mandat.

Zakonske zavrzlame

Pavić je, usput, kandidat osam fakulteta, a njegov protivnik, dr. sc. Željko Domazet, ušao je u utrku kao kandidat Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Glasine pričaju da je cijela stvar Pavićev projekt za nelegitimnim osvajanjem trećeg mandata preko zastrašivanja drugih mogućih protukandidata i iskrivljavanja zakonskih propisa, a to potvrđuje i otvoreno pismo splitskih profesora.

"Mislimo da se odlukom o prihvaćanju kandidature za treći mandat narušava smisao Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te samih temelja demokratskih procedura. Time se šalje kriva poruka široj zajednici i narušava ugled akademske zajednice. U demokratskom svijetu je općeprihvaćen konsenzus da su dva mandata na čelu demokratskih institucija dovoljna i da je dobro mijenjati čelnike, bez obzira na to koliko netko bio dobar", navode profesori i pozivaju Senat da preispita svoju odluku o prihvaćanju Pavićeve kandidature.

Mogu li čelnici imati doživotne mandate?

"Smatramo da ćete ustrajanjem na svome trenutačnom stavu ostati zapisani u povijesti Sveučilišta u Splitu kao tijelo, a i pojedinci, koji su otvorili mogućnost za doživotne mandate svih naših čelnika, što je protivno samom smislu demokracije", navode profesori.

Profesori se pozivaju na zakon iz 2003. godine, u kojemu stoji da rektori i dekani izabrani prije donošenja zakona ostaju na svojim mjestima i ne mora ih se ponovno birati. Po tom zakonu, Pavić je odradio prvi mandat od 2002. do 2006. godine, a drugi od 2006. do 2010. godine, pa na treći mandat nema pravo.

Teorija i praksa

"Čak i kada bi Zakon, zbog nespretnosti u formulaciji, dopuštao mogućnost trećeg uzastopnog četverogodišnjeg mandata rektora, ne bi bilo u duhu Zakona iskoristiti tu mogućnost. Naprotiv, trebalo bi ukazati na propust u Zakonu. Zakone formalno donosi Sabor Republike Hrvatske, ali je za Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju moralno odgovorna cijela znanstvena zajednica. Vrlo važan aspekt javnog djelovanja akademske zajednice je utjecaj na šire društvo, naročito na mlade generacije koje pokušavamo usmjeriti prema boljim etičkim normama i pripremiti za sudjelovanje u izgradnji boljeg društva. Stoga smatramo da je poruka koja se prihvaćanjem kandidature za treći mandat rektora šalje društvu izuzetno loša te pogubna za ulogu koju akademska zajednica treba zauzeti u širem društvu", navode profesori.

"Pozivamo da preispitate svoju odluku o prihvaćanju kandidature prof. dr. sc. Ivana Pavića za novi mandat rektora te da u potpunosti ponovite postupak izbora rektora Sveučilišta u Splitu i tako očuvate dignitet akademske zajednice. Pozivamo i rektora prof. dr. sc. Ivana Pavića da povuče svoju kandidaturu za treći mandat rektora Sveučilišta u Splitu i na taj način doprinese ugledu Sveučilišta", navodi se na kraju otvorenog pisma, koje će najvjerojatnije ostati samo deklarativno, a Paviću zasad gotovo ništa ne stoji na putu da i treći put osvoji mandat na čelu Sveučilišta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.