Splitski sud obustavio postupak protiv martićevaca, već su suđeni za ratni zločin

SPLITSKI Županijski sud obustavio je postupak protiv Nebojše Baljaka i Steve Ivaniševića, dvojice pripadnika Martićeve milicije iz sela Kožlovca, koje je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u rujnu 2009. godine optužilo za ratni zločin protiv civila.

Sudac Vlado Živaljić obustavio je postupak jer su Baljak i Ivanišević već osuđeni na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, i to za djela koja im se i ovom optužnicom stavljaju na teret. Kako im se ne može dvaput suditi za istu stvar, sudac Živaljić odlučio je slučaj staviti ad acta.

Index doznaje, kako će se Državno odvjetništvo žaliti na ovakvu odluku suda.

Omiljena zabava, izbijanje zuba kundacima

Baljak i Ivanišević su u bijegu i nisu dostupni. Terete ih da su u lipnju 1992. godine u okupiranom selu Rodaljice maltretirali dvoje staraca. Ivana Paića su izudarali čizmama i pištoljem. Psovali su mu ustašku majku, bacili ga preko zida te izbili zube. Slijepu i invalidnu Stoju Paić su premlatili samo zato što ih je pitala zbog čega mlate Ivana. Iznemogle su ih ostavili u dvorištu, još su im odnijeli stvari iz kuće.

Baljka samog terete da je u selu Popovići u Ravnim kotarima početkom listopada 1991. godine prisilio Zvonka Zelića, koji je brao grožđe, da se popne na smokvu. Zavezao mu je oči i izudarao kundakom po rebrima. U ožujku 1993. godine zajedno s još jednim neidentificiranim pripadnikom paravojnih postrojbi ponovno je maltretirao Zelića. Odveli su ga u krš, izudarali kundacima i izbili osam zubi. Odveli su ga natrag kući, i isto ponovili s još dvoje članova obitelji Zelić. Tražili su navodno oružje koje nisu našli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.