Splitski sud preuranjeno obustavio postupak protiv Ante Jelavića zbog ratnog profiterstva

Screenshot: HRT

VRHOVNI sud ukinuo je rješenje splitskog Županijskog suda o obustavi kaznenog postupka protiv Ante Jelavića, bivšeg šefa HDZ-a BiH, koji je u RH optužen za ratno profiterstvo te zlouporabu položaja i ovlasti.

Jelavić je optužen da je 1996. godine kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne donio odluku da se za u Splitu za 740 tisuća kuna kupi stan Ivici Rajiću, osuđenom ratnom zločincu koji je za vrijeme rata u Bosni bio zapovjednik operativne grupe HVO-a. Oštećen je MORH jer je u to vrijeme RH novčano pomagala Herceg Bosnu.

USKOK je optužnicu protiv Jelavića podigao koncem 2013. godine koristeći odredbe Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva. Optužnicu je potvrdio Županijski sud u Zagrebu u travnju 2014. godine, a predmet je potom prebačen u Split. 

Splitski sud preuranjeno obustavio postupak

Odluka o obustavi postupka donijeta je na pripremnom ročištu prije tri mjeseca. USKOK se žalio, a Vrhovni sud zaključio da je žalba osnovana, tj. da je splitski  Županijski sud preuranjeno zaključio da postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon zbog nastupanja relativne zastare.

Splitski sud pozvao se na odluku Ustavnog suda u slučaju Sanader da je za kazneno djelo ratnog profiterstva prethodno potrebno dokazati da je osoba počinila odgovarajuće djela iz Kataloga kaznenih djela za koje na dan stupanja na snagu promjene Ustava u lipnju 2010. godine nije nastupila zastara.

Je li zastara doista nastupila prije lipnja 2010. godine, splitski sud s izvjesnošću još nije utvrdio, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Dali su za pravo USKOK-u koji tvrdi da je prvostupanjski sud propustio provjeriti da li su u BiH protiv Jelavića poduzimane kakve radnje koje imaju svojstvo postupovnih radnji i koje prekidaju tijek zastare konkretnog kaznenog djela.

Predmet je, stoga, vraćen u Split na ponovno odlučivanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.