Splitski vijećnik: Prijavio sam Plenkovića za sukob interesa zbog rođendana Slobodne

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

​Gradski vijećnik i glavni tajnik stranke Centra Igor Skoko objavio je da je Povjerenstvu za sukob interesa prijavio premijera Andreja Plenkovića te HDZ-ove ministre, saborske zastupnike i gradonačelnike koji su bili na proslavi rođendana Slobodne Dalmacije.

>> Plenković i ministri došli na rođendan Slobodne Dalmacije

Napravio je to kao odgovor na predmet koji je Povjerenstvo otvorilo protiv splitskog gradonačelnika Ivice Puljka zbog večere na otvorenju manifestacije na splitskoj Peškariji. Podsjetimo, splitska oporba proziva Puljka da je pogodovao vlasniku restorana koji je prostor ribarnice dobio bez javnog natječaja.

"Hoće li protiv Plenkovića pokrenuti proces kao i protiv Puljka?"

"Hoće li Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenuti proces protiv Andreja Plenkovića i Vlade RH jednako kako je protiv Ivice Puljka?

Kako je Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet i istražuje slučaj Ivice Puljka i njegovog obroka na domjenku povodom otvaranje jednog festivala, čini se da su Povjerenstvu 'slučajno' promakli medijski natpisi o dolasku Andreja Plenkovića, mnogobrojnih HDZ-ovih ministara, saborskih zastupnika i gradonačelnika na rođendan Slobodne Dalmacije.

Povjerenstvu su, isto tako, zasigurno opet slučajno, promakli natpisi o tome da je za taj događaj catering naručen čak iz Zagreba i da su svi koristili službene automobile, trošili gorivo i putne troškove", piše Skoko na Facebooku.

"Zakoni moraju biti jednaki za sve"

Glavni tajnik stranke Centra tvrdi da su, ako je Puljak prekršio zakon, to isto napravili i premijer, HDZ-ovi ministri, saborski zastupnici i gradonačelnici.

"Ako će Povjerenstvo za sukob interesa računati koliko košta mali komad ribe, ovdje nema nikakve dileme - catering s dostavom iz Zagreba uz sve putne troškove cijele svite košta puno više od 70 eura po osobi. Zato sam uputio mail Povjerenstvu u kojem ih pitam jesu li pokrenuli postupke protiv AP & co? A ako nisu neka moj mail smatraju prijavom", piše Skoko.

Dužnosnici po zakonu ne mogu primiti dar skuplji od 70 eura, zbog čega su u nekim lokalnim medijima postavljali pitanje koliko ribe je Puljak pojeo na večeri.

Pravila koja je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa samoinicijativno nametnulo za Ivicu Puljka moraju vrijediti i za sve ostale dužnosnike, tvrdi Skoko.

Na kraju je dodao da smatra da ni u jednom ni u drugom slučaju nema sukoba interesa, ali da je "ideja da se Povjerenstvo bavi spizom na otvaranju raznih manifestacija apsurdna i glupa".

"Ali, sami su sebe doveli u taj apsurd. Pa da barem vidimo vrijede li pravila jednako za sve", zaključuje Skoko.