COVID PUTOVNICE

Srbi od danas mogu dobiti covid-putovnicu

Foto: Pixsell

GRAĐANIMA Srbije od danas je u državnom e-sustavu dostupna tzv. covid-putovnica, odnosno digitalni zeleni certifikat - potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na covid-19, priopćio je danas direktor srbijanskog nacionalnog ureda za IT upravu, Mihajlo Jovanović.

Digitalni zeleni certifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da su građani cijepljeni protiv koronavirusa ili da imaju rezultate testiranja na covid-19.

"Certifikat je kvalificirana potvrda s elektroničkim pečatom i ne može biti falsificirana niti zlouporabljena", istaknuo je Janković.

Što sadrži covid-putovnica?

Uz osobne podatke (ime, prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), spol te broj putovnice) digitalni zeleni certifikat sadrži i podatke o cijepljenju, broju primljenih doza te datume cijepljenja, ali i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Procedura preuzimanja tog elektroničkog dokumenta podrazumijeva da su građani prethodno registrirani na portalu eUprava, gdje, nakon provjere osobnih podataka, ostave svoju e-mail adresu, na koju poslije nekoliko minuta sustav šalje certifikat.

Očitavanjem QR koda na digitalnom zelenom certifikatu dostupni su statusi o cijepljenju s dvije doze.

Druga dva statusa vezana su za rezultate PCR i antigenskog testa ako su urađeni u posljednja 72 sata i negativni su.

Rezultat za serološki test podrazumijeva da je urađen u posljednjih šest mjeseci za osobe koje nisu primile cjepivo, odnosno dva mjeseca za cijepljene, ako im je tzv. IgG parametar pozitivan, objasnila je srbijanska e-uprava.

Koliko su ljudi cijepili u Srbiji?

U Srbiji je do utorka 11. svibnja dano 3.850.413 doza nekog od četiri raspoloživa cjepiva (Pfizer/BioNTech, Sputnik V, AstraZeneca i Sinopharm) a obje doze cjepiva primilo je najmanje 1.67 milijuna građana.

Srbijanskom zdravstvenom sustavu u srijedu ujutro isporučeno je još 120.000 doza AstraZenece, u okviru Covax mehanizma, a u ponedjeljak su stigla dva kontigenta cjepiva Pfizer/BioNtech i Sputnik V, ukupno 124.000 doza. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.