Srbija objavila da podnosi zahtjev za članstvo u EU

SRBIJA ovih dana namjerava podnijeti zahtjev za status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a konačna odluka o tome bit će donesena na sutrašnjem zasjedanju Savjeta za europske integracije, prenose danas mediji u toj zemlji.

Kako se očekuje, Savjet će se prilikom donošenja konačne odluke pozvati na preporuku iz srpnja ove godine kojom je srbijanskoj Vladi preporučilo da podnese kandidaturu za članstvo do kraja ove godine.

Kao mogući datum za podnošenje zahtjeva spominje se utorak 22. prosinca, a mediji tvrde kako Srbija to želi učiniti još ove godine, za švedskog predsjedanja Unijom. 

Beogradski dnevni list "Blic" navodi da podnošenje kandidature ne ovisi isključivo od Vlade Srbije i Savjeta za europske integracije, već i od europskih partnera, zbog čega se ostavlja prostor i za izmjene, odnosno da se predaja zahtjeva može ppomaknuti za ponedjeljak ili pak srijedu.

Mediji također prenose kako dio zemalja članica EU-a, a pritom se spominju Italija i Grčka, drži da su se stelki uvjeti da Srbija konačno preda službeni zahtjev za članstvo nakon što je odmrznut prijelazni trgovinski sporazum. No neke od članica, s druge strane, upozoravaju kako sve zemje EU-a nemaju jedinstven stav i da većina njih vjeruje kako je prvo potrebno odmrznuti za sada zamrznuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te da i za Srbiju trebaju važiti prava kao i za sve ostale zemlje kandidate.

S druge strane, službene srbijanske vlasti ističu kako podnošenje zahtjeva za članstvo promatraju isključivo kao signal Srbije Europi da je spremna preuzeti odgovornost i obvezu ispunjavanju svih preostalih uvjeta za ulazak u Uniju.

Mediji podsjećaju i na nedavnu izjavu nizozemskog ministra vanjskih poslova Maximea Verhagena, koji je prilikom službenog posjeta Beogradu sredinom SSP između Srbije ovoga tjedna izjavio da će SSP između Srbije i EU biti odblokiran onoga trenutka kada srbijanske vlasti uhite Ratka Mladića, te da i Nizozemska očekuje da sljedeće izvješće predsjednika Haškog suda Sergea Brammertza o suradnji Srbije sa Sudom sadržava izjavu da Beograd čini sve kako bi priveo pravdi sve haške osumnjičenike.

Od večeras u ponoć građanima Srbije više neće biti potrebna viza za putovanje u 25 članica Europske unije, te u Švicarsku, Norvešku i na Island koje nisu članice EU. Građani Srbije i dalje neće moći putovati u Irsku i Veliku Britanije koje su članice EU, ali nisu dio šengenskoga prostora. Vize su ukinute svim građanima Srbije koji imaju novu, biometrijsku putovnicu te oni mogu otići na kratkoročna putovanja u trajanju do ukupno 90 dana boravka u šengenskom prostoru, i to u periodu od 180 dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.