Srbija od Francuske kupuje 12 novih Rafalea. Poznata i cijena

Foto: Profimedia

Srbija je danas s Francuskom potpisala ugovor o kupnji dvanaest novih borbenih zrakoplova Rafale vrijednih 2.7 milijardi eura. 

Ugovor koji su potpisali srpski ministar obrane Bratislav Gašić i direktor Dassault Aviationa Eric Trappier uključuje puni logistički paket, rezervne motore i dijelove za te višenamjenske avione.

Sporazum je potpisan u sklopu posjeta Beogradu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je rekao da je kupnja Rafalea "jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između dviju država u sklopu snažne, suverene Europske unije".

"To će pridonijeti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše vojske", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Macronom.

Hrvatska 2021. kupila 12 Rafalea, platila je manje

Hrvatska je krajem 2021. kupila dvanaest rabljenih Rafalea za 1.13 milijardi eura. Prvih šest je stiglo krajem travnja ove godine, a ostali se očekuju početkom 2025.

Izaslanstva Srbije i Francuske su potpisala dvanaest dokumenata, uključujući o partnerstvu i suradnji u istraživanju i eksploataciji kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

Macron je rekao da je Srbiji mjesto u Europskoj uniji i da Uniji "treba jaka Srbija", a Srbiji je potrebna "jaka i suverena EU, kako bi branila njezine interese".

Dodao je da će i dalje pokretati inicijative u okviru Europske političke zajednice u kojoj se glas Srbije poštiva i čuje, a Beograd ohrabrio da primijeni sporazume s Kosovom iz Bruxellesa i Ohrida, uz potporu formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu.

Macron sutra ide u Novi Sad

Macron dolazi u Srbiju u vrijeme velikih izazova s kojima se Vučić suočava, ponajprije u vrijeme sve masovnijih i žešćih prosvjeda protiv rudarenja litija, koji srpski državni vrh vidi kao veliku gospodarsku šansu i ekonomsko pozicioniranje u regiji i Europi, a ekološki aktivisti, civilno društvo i oporba kao koruptivni posao i dugoročnu prijetnju okolišu s nesagledivim posljedicama.

Macron i Vučić susretali su se posljednjih mjeseci nekoliko puta na raznim europskim i svjetskim forumima, posljednji put tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, kada je Vučić i najavio Macronov posjet Srbiji koncem kolovoza. 

Francuski predsjednik će sutra posjetiti Novi Sad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.