Srbija "subvencionira" hrvatski šećer

SRBIJA praktički iz svoga budžeta subvencionira hrvatske šećerane, koje svake godine otkupe oko 10 posto srpske proizvodnje i tako zarade pet milijuna eura, piše srpski Press.

Osim što na taj način podižu cijenu šećera u Srbiji, Hrvati ga prijavljuju kao domaću proizvodnju i na osnovi toga dobivaju veće izvozne kvote za EU.

"Oni imaju računicu da za srpsku repu plaćaju više novca, čime podižu otkupne cijene repe, a samim time i cijenu šećera u Srbiji. S druge strane, zbog izvoza repe u Hrvatsku kod nas se proizvede oko 35.000 tona šećera manje, što opet utječe na povećanje cijene na tržištu", kaže direktor šećerane "TE-TO Senta" Ljubiša Radenković.

S druge strane, piše Press, Hrvatska sasvim drugačije dijeli subvencije, pa tako hrvatski poljoprivrednici dobiju 500 eura po hektaru tek kada repu predaju hrvatskim tvornicama šećera, što onemogućava da srpske šećerane tamo kupe repu.

"Oni (Hrvati, op.a.) imaju manju proizvodnju šećerne repe od Srbije, a bore se da kada uđu u EU imaju što veću kvotu za izvoz šećera. Tako praktički otimaju od nas i obaraju našu kvotu. Problem je što kada EU odredi neku kvotu, onda je to trajno i vrlo je teško kasnije je povećati", objašnjava Radenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.