Srbija za veću autonomiju Vojvodine

VLADA Srbije usvojila je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine. "Tim prijedlogom zakona nadležnosti AP Vojvodine usklađuju se s ustavnim rješenjima, dosljedno se provodi proces decentralizacije i koncept široke pokrajinske autonomije, bez elemenata državnost", navodi se u priopćenju nakon sjednice.

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da radna verzija zakona o nadležnostima Vojvodine nije savršena, ali obuhvaća veliku većinu prijedloga i zahtjeva pokrajinske administracije.

"Ponuđeni tekst sadrži više od 90 posto naših prijedloga. Vojvodina će od republičkih organa preuzeti oko 150 novih nadležnosti, među kojima je i niz veoma bitnih", dodao je Pajtić.

"Prijedlog o nadležnostima Vojvodine je samo radna verzija i može se mijenjati", kazao je Ppedsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine, a prenosi Politika.

Protivnici ovog statuta svoje stajalište objašnjavaju tvrdnjama da se njime izlazi iz ustavnog okvira te da se Vojvodini daju ovlasti federalne jedinice, a to vide u prijedlogu da Vojvodina dobije glavni grad, vladu umjesto Izvršnog vijeća te mogućnost da otvori svoje predstavništvo u Bruxellesu i osnuje vojvođansku akademiju znanosti i umjetnosti.