Srpska kompanija želi ulagati u hrvatski turizam i poljoprivredu

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

Delta Holding zainteresiran je za investiranje na hrvatsko tržište, posebice u hotelijerstvo i poljoprivredu, istaknuli su danas čelnici te kompanije na godišnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, ocijenivši moguću prodaju poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe zanimljivom prilikom.

Generalni direktor Delta Agrara Luka Popović, odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara, kazao je da od hrvatskog tržišta ne odustaju. "Tražimo pravu priliku kako bismo došli na to tržište jer se ne zadovoljavamo da budemo neki 16. ili 19. igrač, već tražimo priliku kako bismo mogli biti pravi igrač na tržištu na kojem želimo igrati", kazao je.

Najava moguće prodaje poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe čini im se zanimljivom prilikom, ali čekaju da vide po kojim uvjetima će to biti. Riječ je, kako je rekao, o najboljim agrotvrtkama koje postoje u Hrvatskoj. No treba im, kazao je, puno više informacija o tome kako će se ta prodaja odvijati i po kojim uvjetima.

Podsjetimo, Fortenova grupa danas je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivrede, poslavši informativni materijal na adrese više potencijalno zainteresiranih kupaca. Neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Inače, u poslovnom području poljoprivrede te grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Surađuju sa svim velikim trgovačkim lancima

Popović je naveo i kako Delta Agrar u Hrvatsku najviše izvozi merkantilnu robu, sjemenje i jabuke. Surađuju sa svim velikim trgovačkim lancima. 

Direktor Deltinog hotelijerskog biznisa Andrej Sovrović kazao je kako su više puta isticali svoju veliku želju da imaju prestižne hotele u svim glavnim gradovima bivših republika i od tog cilja nisu odustali. Pojavljuje se niz interesantnih projekata, svaki od njih su sagledali, ali u ovom trenutku, kako je rekao, na hrvatskom tržištu nisu naletjeli na zanimljiv projekt.

"Ostat ćemo vrlo aktivni i vrlo budni. U ovom trenutku imamo situaciju na tržištu da se mnogi hoteli prodaju, ali po prilično za nas neprihvatljivim uvjetima, a ne želimo ući u neki projekt samo zato da bismo ušli", rekao je navodeći kako Grad Zagreb ima ogroman potencijal, a da o hrvatskoj obali ne treba ni pričati.

Vezano uz Hotel Esplanadu, za koju su bili zainteresirani, rekao je kako za njih Esplanada nikada neće biti završena priča i to je definitivno nešto što je njihov vlasnik uvijek isticao kao veliku želju. "Međutim, moramo biti svjesni da je Esplanada simbol Zagreba, najbolji hotel u Zagrebu i samim time i cijene su adekvatne i pitanje je postoji li uopće interes trenutnih vlasnika o izlasku iz posla. "Ostajemo zainteresirani za Esplanadu, ali u ovom trenutku moramo biti iskreni i reći da je to na nešto dužem štapu. Ali mi ćemo ostati tu i čekati svoju priliku ako se ona ikad ukaže", istaknuo je Sovrović.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati poslovanja Delta Holdinga u 2003. i planovi za ovu godinu

Kako je kazala CEO i viša potpredsjednica za ekonomiju i financije Delta Holdinga Milka Vojvodić, u 2003. su ostvareni rekordni rezultati - prihodi od prodaje iznosili su 860 milijuna eura, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, dok je EBITDA iznosila 88 milijuna eura, što je rast od 18 posto.

U 2024., kako je rekla, planiraju prihode od 1.06 milijardi eura ili 25 posto više te EBITDA od 110 milijuna eura, što je rast od 25 posto.

Investicije u 2023. su iznosile više od 140 milijuna eura, dok do 2027. planiraju investicije preko 900 milijuna eura. Samo u segmentu Real Estatea u sljedeće tri godine paniraju ulaganja od 800 milijuna eura. 

Delta je inače uspješno realizirala potpuno renoviranje Sava Centra, u koji je investirano 118 milijuna eura, a regionalni novinari su tijekom današnjeg obilaska imali priliku vidjeti kako taj kongresni centar izgleda nakon renoviranja.