Srpska policija odbija poslušnost: Ne želimo tući radnike!

DAN NAKON što je Vlada Srbije na telefonskoj sjednici u subotu navečer naložila MUP-u da svim sredstvima, pa i silom, spriječi štrajkaše širom zemlje da blokiraju puteve i pruge, oba policijska sindikata - Policijski sindikat Srbije i Nezavisni sindikat policije - jučer su objavili da ne poštuju ovu odluku te da "neće tući radnike"!

Ministar Ivica Dačić najavio je sinoć pregovore s policajcima i rekao da će MUP primjenjivati silu samo u slučaju krajnje nužde. Inače, Vlada je u Srbiji naredila deblokadu cesta i pruga nakon što su štrajkači u subotu iz Niša i Leskovca, tražeći isplatu ratnih dnevnica, blokirali međunarodne pruge Beograd-Solun i Niš-Sofija.

Učestali štrajkovi i blokade puteva nanijeli veliku štetu Srbiji

Kako Srbija zbog blokade trpi veliku materijalnu štetu, premijer Mirko Cvetković naredio je hitnu deblokadu. Međutim, predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je jučer za Press da policija nikad neće poslušati naređenje da "tuće gladni narod".

"Nije naš posao da se obračunavamo s građanima koji nemaju od čega živjeti", kazao je Mijailović. Ovakav stav podržao je i predsjednik Nezavisnog sindikata policije Aleksandar Gavrilović, koji tvrdi da vlast već godinama zloupotrebljava policiju.

Ministar policije Ivica Dačić komentirao je sinoć kako su najave policajaca da neće poštovati odluku Vlade "zabrinjavajuće" jer je, istaknuo je, policija takva organizacija u kojoj se naređenja moraju izvršavati, ističući da će silu primjenjivati jedino u krajnjoj nuždi. Blokada pruge Beograd-Solun i Niš-Sofija napokon je prekinuta jučer oko dva sata ujutro nakon upozorenja iz vrha MUP-a da će policija upotrijebiti svu raspoloživu silu. Pruga Beograd-Solun bila je pod blokadom ratnih veterana više od 12 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.