Srpske stranke u BiH otkazale poslušnost Dodiku, ne žele napustiti državnu vlast

Foto: fbihvlada.gov, Hina

SRPSKE političke stranke koje su dio vladajuće koalicije u BiH neće poslušati predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i nastavit će sudjelovati u državnoj vlasti, potvrdio je u Banjoj Luci srpski član predsjedništva Mladen Ivanić.

Nakon sastanka sa srpskim ministrima u vladi i zastupnicima u državnom parlamentu, Ivanić je rekao kako su se suglasili da je nužno prekinuti s ratnohuškačkom retorikom, smiriti strasti i nastaviti raditi na stabiliziranju političkih, gospodarskih i socijalnih prilika u zemlji.

"Retorika kojom se prijeti ratom vraća nas u 90-te godine i ta ratna galama zaslužuje svaku osudu", izjavio je Ivanić.

Istaknuo je kako mu "ne pada na pamet" povući se iz predsjedništva samo zato što to traži Dodik.

Neće raspravljati o priznanju kosovske neovisnosti

Ivanić je srpske dužnosnike u tijelima vlasti BiH pozvao na sastanak nakon niza optužbi što su ih u proteklim danima razmijenili Dodik i bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović prepirući se oko najava odcjepljenja RS-a i oko toga treba li BiH priznati Kosovo, pri čemu su se čule i prijetnje ratom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji je također sudjelovao na sastanku u Banjoj Luci kazao je kako je sasvim jasno da BiH neće priznati kosovsku neovisnost te kako nema potrebe o tome raspravljati.

"Pitanje Kosova neće se naći na dnevnom redu", rekao je Šarović dodajući kako je sada najvažnije spustiti napetosti u BiH i razumno rješavati nagomilane probleme.

Pridružila im se i Islamska zajednica

Pozivima na razum pridružila se i Islamska zajednica (IZ) u BiH.

U priopćenju rijaseta (poglavarstva) iskazali su duboku zabrinutost zbog jačanja zapaljive retorike, upozoravajući kako je malen korak od teških riječi do otvorenih sukoba.

"IZ osuđuje ratnohuškačku retoriku koja se posljednjih dana kreira u nekim političkim centrima susjednih zemalja i koja prijeti narušavanjem ionako slabog proces povratka povjerenja u regiji te poziva sve političare i medije da pokažu veći stupanj odgovornosti", priopćio je IZ, aludirajući na teške optužbe dužnosnika Srbije na Izetbegovićev račun.

Pozvali muslimane da ne nasjedaju na neistinite vijesti

Zajednica je pozvala muslimane u BiH i inozemstvu da "ne nasjedaju na neistinite vijesti, političke spinove i propagandu" kojima se ugrožavaju međunacionalni odnosi.

"Nadamo se da smo iz proteklog rata naučili kako je malo neistina, nepovjerenja i neodgovornih politika potrebno da se izazove sukob koji je u konačnici rezultirao genocidom nad bošnjačkim narodom", stoji u priopćenju IZ-a.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Milorada Dodika, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Milorad Dodik.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.