Srpski Danas: Milanović negirao genocid u Srebrenici pred šefovima država Balkana

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

BEOGRADSKI Danas objavio je da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović tijekom radnog ručka u Sloveniji, u sklopu procesa Brdo-Brijuni, rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid. 

Klix.ba tvrdi da ima potvrdu iz diplomatskih izvora da je Milanović negirao genocid u Srebrenici pred šefovima država Zapadnog Balkana. 

Dodik navodno stao u obranu Milanovića

Klix piše da se nakon Milanovićeve izjave prisutnima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je Milanovića upozorio da je riječ o negiranju genocida i da dokazi za to postoje na sudu u Haagu.

Klix piše da im je potvrđeno da su Milanovićevu izjavu kritizirali i drugi predsjednici država. Bili su prisutni crnogorski predsjednik Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i albanski predsjednik Bajram Begaj. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić nije bio prisutan na radnom ručku.

Navodno je u Milanovićevu obranu stao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je pokušao opravdati stav hrvatskog predsjednika. 

Na navodnu izjavu reagirao šef Instituta za istraživanje genocida

Zbog Milanovićeve navodne izjave oglasio se Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, piše Avaz.

"Negiranje genocida u Srebrenici od strane predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Sloveniji je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, čin, opasan za mir i stabilnost u BiH i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Milanovićev potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.

Zgroženi smo njegovim negiranjem genocida. On šalje poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Europi poslije holokausta, te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu BiH.

Njegov govor predstavlja zločin i potiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Milanovićevo negiranje genocida opominje na novi genocid. Protestiramo protiv toga", rekao je Ramić, prenosi Avaz.

Ramić: Ovo je najveći hrvatski udar na istinu, Milanović se treba ispričati

Ramić je komentirao da je Milanovićevo negiranje genocida u prisutnosti lidera više država "do sada najveći hrvatski udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, UN, internacionalne sudove i međunarodni pravni poredak".

"Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta. Zato ga pozivamo da se bezuvjetno ispriča žrtvama genocida. Zbog Milanovića i sličnih pozivamo na buđenje u svijetu u kome se negatori genocida nagrađuju, laži proglašavaju istinom, zločini smatraju dobrim.

Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo puteve izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. On jest ponizio žrtve genocida, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na njegovoj strani.

Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjektivitet europske države BiH u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom otpadu protiv koga se nažalost i danas još više trebamo boriti.

Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina nadvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pozivamo Milanovića da se pridruži toj velikoj ljudskoj misiji i da prestane negirati genocid u Srebrenici i državu BiH", izjavio je Ramić.