Srpski tajkun kupio više od četvrtine Kraša, hoće li ga uspjeti preuzeti?

Foto: 123rf/Index

U PETAK je putem Zagrebačke burze objavljeno da je ciparska kompanija Kappa Star u vlasništvu srpskog tajkuna Nebojše Šaranovića prešla prag od 25% dionica Kraša. 

>> Srpski biznismen prešao prag od 25 posto dionica Kraša

Šaranović, koji već oko dva mjeseca putem zagrebačke burze kupuje dionice Kraša, nema obvezu objave ponude za preuzimanje jer nije najveći dioničar, već je sa svojih 25,14% na drugom mjestu, a iznad njega je s preko 30% Mesna industrija braća Pivac.  

Šaranović ne mora objaviti ponudu za preuzimanje

Naime, Zakonom o preuzimanju dioničkih društava, člankom 9 propisano je da dioničar koji prijeđe prag od 25% dionica, mora objaviti ponudu za preuzimanje. No, u članku 14. navedene su iznimke od obveze objave ponude za preuzimanje. Jedan od iznimnih slučajeva jest kada dioničar ima manje dionica od nekog drugog dioničara. 

Kraševa, prilično raspršena, vlasnička struktura omogućila je Šaranoviću preuzimanje solidnog udjela u kompaniji putem burze. Doduše, te njegove operacije znatno su podigle cijenu koja se još u kolovozu kretala oko 400 kuna, da bi je Šaranović neprestanom kupovinom podigao na preko 1000 kuna. 

Ne želi objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje iako želi doći do što više dionica

Vrlo je zanimljivo da Šaranović ne želi objaviti ni dobrovoljnu ponudu za preuzimanje iako je očito da mu je interes steći što veću količinu dionica. Naime, krajem rujna je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga zatražila očitovanje Kappa Star Limiteda o mogućnosti objave dobrovoljne ponude za preuzimanje nakon što je postalo očito da im nije u cilju ostati manjinski ulagač u Kraš, no oni su tada odgovorili da ne namjeravaju objaviti ponudu. 

Svatko tko ima dionice ih može bez problema prodati, neovisno o tome koliko ih ima

No, ponudu za preuzimanje objavili su Pivci. Prvo su, početkom rujna, najavili ponudu za preuzimanje s tim da je tada bila otvorena mogućnost da se preuzimanje realizira s Kraš ESOP-om, tvrtkom u kojoj su dionice radnika Kraša. No, Kraš ESOP je od toga odustao jer im je postalo jasno da za takvu operaciju nemaju novca. Kasnije, 23. listopada, MI Pivac je samostalno objavila ponudu za preuzimanje po cijeni od 430 kuna. 

Zanimljivo je da se Uprava Kraša negativno očitovala o toj ponudi jer smatraju da je ponuđena cijena preniska. S obzirom na trenutnu cijenu na burzi ponuda je zaista niska, tim više što je Šaranović na burzi počeo izlagati ogromne naloge za kupnju, od 70, 80 tisuća komada, što svakome tko je zainteresiran za prodaju omogućuje da bez problema unovči svoje dionice, bez obzira na količinu koju ima. 

Hoće li Pivac prodati dionice Šaranoviću?

Srpski mediji također se bave Krašem pa je tako Blic objavio tekst pod naslovom “Kraš manje profitabilan od Jafe i Bambija”. U njemu analiziraju poslovne rezultate Kraša za prvih devet mjeseci ove godine te su došli do zaključka da je daleko manje profitabilan u odnosu na usporedive srpske kompanije.

Kad se pogleda trenutna vlasnička struktura, vidljivo je da prvih 10 dioničara drži preko 83% dionica Kraša, što znači da na one najmanje dioničare otpada nekih 17% koji bi eventualno mogli biti raspoloženi svoje dionice prodati putem burze Šaranoviću. No, i da ih sve teoretski uspije kupiti, to bi bilo tek oko 42% dionica - nedovoljno za punu kontrolu nad firmom.

Upitno je koliko će Pivac uspjeti skupiti kroz aktualnu javnu ponudu s obzirom na to da je cijena na burzi daleko veća, tako da je lako moguće da od te ponude neće biti ništa pa je jedan od mogućih scenarija da Pivci svoje dionice prodaju Šaranoviću i izađu iz priče s Krašom, jer se i tako bave preradom mesa. Šaranoviću bi to bio najkraći put do preuzimanja Kraša jer, već sad, kad se zbroje dionice koje imaju, drže oko 56% kompanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.