Srpski zamjenik gradonačenika Vukovara: Penava opet diskriminira Srbe

Foto: Hina

ZAMJENIK gradonačelnika Vukovara iz redova srpske manjine Srđan Milaković poslao je priopćenje u kojem je poručio da su HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i gradska vlast demonstrirali "još jednom svoj diskriminirajući odnos prema srpskoj zajednici".

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Vrhunac cinizma je današnje obrazloženje gradonačelnika"

"Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara gradonačelnik Penava i aktualna gradska vlast demonstrirala je još jednom svoj diskriminirajući odnos prema srpskoj zajednici te pokazala odsustvo bilo kakve želje da se međusobni odnosi i povjerenje unaprijede.

Na prijedlog gradonačelnika Penave prije 3 godine nategnuta većina u Gradskom vijeću Grada Vukovara, uz protivljenje srpske zajednice, usvojila je odredbu prema kojoj će se svake godine u listopadu razmatrati dostignuti stupanj razumijevanja između vukovarskih Hrvata i Srba te na osnovu toga odlučivati hoće li se proširivati prava pripadnika srpske zajednice na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Međutim, čak ni ovakvu proizvoljnu odredbu vladajuća većina nije poštovala i zadnje 2 godine uopće nije stavljala na dnevni red raspravu o ovom pitanju. Vrhunac cinizma predstavlja današnje obrazloženje gradonačelnika kako to nije njegova odgovornost nego same srpske zajednice i njezinih predstavnika.  

Drugi primjer odnosa prema srpskoj i drugim manjinskim zajednicama vidljiv je kod donošenja odluke o stipendiranju studenata. Odbijen je prijedlog da pripadnici nacionalnih manjina ostvare pravo na stipendiju kada studiraju u svojim matičnim državama i to unatoč činjenici da u Republici Hrvatskoj ne postoji studij na jeziku i pismu srpske i drugih nacionalnih manjina. Iz ovoga se jasno vidi kolika je spremnost gradonačelnika i vladajuće većine da radi na povećanju stupnja razumijevanja, snošljivosti i dijaloga s pripadnicima srpske i drugih manjinskih zajednica", napisao je Milaković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.