SSSH poziva na prestanak rata u Ukrajini

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izvijestio je da se pridružuje u podršci Europskoj i Međunarodnoj konfederaciji sindikata (ITUC), koji će u utorak u Bruxellesu održati prosvjedni Antiratni globalni dan s porukom - hitnog prestanka rata u Ukrajini.

"SSSH je najoštrije osudio rusku agresiju na Ukrajinu te zatražio prestanak ratnih aktivnosti i uspostavu dijaloga i pregovora u okviru UN-a kako bi se spriječile daljnje ljudske žrtve i stradanja", priopćeno je iz SSSH-a.

Iz Sindikata ističu kako je ratna situacija u Ukrajini prijetnja miru, stabilnosti i vrijednostima Europe i međunarodnog poretka te izražavaju solidarnost s ukrajinskim narodom, radnicima i sindikatima.

SSSH je na ITUC-ov Fond solidarnosti uplatio financijsku pomoć za ukrajinske sindikate, a poziva i druge sindikate iz Hrvatske da se uključe u humanitarnu akciju i pridonesu u skladu sa svojim mogućnostima.

U priopćenju ističu da se SSSH stavljaju na raspolaganje ukrajinskim izbjeglicama, priprema informativne materijalne na ukrajinskom jeziku s osnovnim informacijama o tržištu rada te radnim i socijalnim pravima i pravu na organiziranje, posebno brinući o poštovanju njihovih radničkih prava i sprečavanju zloupotreba, koje mogu negativno utjecati na uvjete i prava ostalih radnika u Hrvatskoj.

SSSH apelira na sve aktere na tržištu rada da vode računa o njihovom ranjivom položaju, kao i na nadležne institucije da osiguraju pravodobnu i potpunu integraciju ukrajinskih izbjeglica.