Starac uhićen na Bleiburgu podignuo si je ustaški spomenik na groblju u Samoboru

Foto: Index

NA SAMOBORSKOM groblju nalazi se nadgrobni spomenik pun ustaških simbola.

Dojavila nam je to čitateljica Indexa. "Zlo nam je od ovoga svima koji dolazimo na to groblje", poručila je ogorčena čitateljica koja naglašava da nije jedina bijesna zbog ovakvog spomenika na samoborskom groblju.

"Ovdje počiva u miru božjem hrvatski domoljub Roščak Vid", stoji na nadgrobnom spomeniku pored dobro poznatog lica. 

S nadgrobnog spomenika pozira starac uhićen u Bleiburgu gdje je paradirao u ustaškoj uniformi

Na spomeniku, naime, u ustaškoj kapi i uniformi pozira starac uhićen prošle godine na Bleiburgu koji je pohodio u identičnom outfitu. Po Bleiburgu je paradirao u ustaškoj kapi i uniformi, a austrijska policija za "hrvatskog domoljuba" nije imala mnogo razumijevanja pa su Roščaka uhitili.

Roščak je, prije uhićenja, postao zvijezda našeg videa s Bleiburga.

"Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustaških obilježja", kazao je našem reporteru te mu pokazao medijski članak u kojemu se to navodi. No tek je onda uslijedio jedan od bizarnijih intervjua koje smo ikada imali prilike voditi, a u kojem nam se ovaj ustaša požalio da "o Hitleru svi samo crno pričaju". 

Roščak si je živ podignuo nadgrobni spomenik pun ustaških simbola

"Sramota me što me mora čuvati austrijska policija, ali netko mi je pokušao skinuti kapu s glave prošle godine", dodao je još revoltirani starac od glave do pete odjeven u ustaški outfit. 

Ne samo da je preživio austrijsku policiju, nego si je Roščak živ napravio grobnicu sa spomenikom punom ustaških simbola.

Dok se s lijeve strane spomenika nalazi Roščakov lik u ustaškoj uniformi, s desne je strane ustaški grb. 

Ispod godine rođenja, jer je "hrvatski domoljub", kako se sam naziva, još uvijek živ, stoji prilično nesuvisao tekst.

"I na onome svijetu Za dom spreman"

"I na onome svijetu 'Za dom uvijek spremni' s dobrom voljom i božjom pomoći tako nam Bog pomogao i Marija Božja mati za domovinu smo mi Hrvati", napisao si je Roščak na nadgrobnom spomeniku. 

Ovakva grobnica razbjesnila je Samoborce, koji, htjeli-ne htjeli, moraju gledati ustaške simbole na jedinom samoborskom groblju.

Poslali smo upit samoborskom Komunalcu koji brine o groblju kako je moguće da je ovaj spomenik postavljen te i dalje stoji među ostalim grobnicama. Njihov ćemo odgovor objaviti kada i ako ga dobijemo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.