Stečaj za tri dana: Adria čelik u blokadi 452 dana, dug veći od 11 milijuna kuna

Foto: Index

U ROKU od tri dana sudac splitskog Trgovačkog suda Jozo Ćaleta donijet će rješenje o pokretanju stečaja Adria čelika, tvrtke koja je preuzela Željezaru Split. 

Druge opcije, čini se, ni nema, jer je račun društva u neprekinutoj blokadi 452 dana, a dug iznosi više od 11 milijuna kuna. 

Stečaj su još u travnju zatražili radnici zbog neisplate plaća, no sudac Ćaleta na ročištu u srpnju nije donio rješenje o pokretanju stečaja, i to pod obrazloženjem da je dan ranije zatraženo sklapanje predstečajne nagodbe. 

Visoki Trgovački sud prihvatio je, međutim, žalbu radnika te vratio predmet na ponovno odlučivanje, a u međuvremenu je i nagodbeno vijeće FINA-e odbacilo sklapanje predstečajne nagodbe.

Nelikvidni i nesposobni za plaćanje

Odvjetnik radnika istaknuo je kako radnicima nisu plaćene plaće od prosinca 2014. do srpnja 2015. godine, kada su dobili otkaze te kako je račun duže vrijeme u neprekinutoj blokadi pa su se stekli uvjeti za otvaranje stečaja zbog nelikvidnosti i nesposobnosti za plaćanje.

Ni odvjetnica Adria čelika nije imala što posebno primijetiti, tek da dužnik nije uspio savladati poteškoće i otkloniti razloge za pokretanje stečaja.

Šegvić: Tužit ćemo državu

"Pitam se zašto je trebalo ono u srpnju kada se radnike prevalilo za tri plaće. Oni su sada ostali bez te tri plaće. Sada je prošlo više od 90 dana od zahtjeva za pokretanje stečaja i radnici više nemaju pravo na te tri plaće. Tužit ćemo državu, moramo se konzultirati, možemo li i sud, jer su donijeli nezakonitu odluku, što je konstatirao i Visoki trgovački sud. Ove radnike bi trebalo obeštetiti. Radnici su prevareni. Sjećate se sučevih riječi prije tri mjeseca. "Da šta će im ta crkavica?!". Tri plaće on naziva crkavicom. Morao bi moralno odgovarati, ako već ne može napustiti sud iz razloga što nije poštovao zakon", kazao je nakon ročišta sindikalist Zvonko Šegvić, koji je prošlo ročište na splitskom sudu napustio nezadovoljan odlukom suca Ćalete kako neće biti stečaja. Rekao mu je tada: "Kako se ne sramite." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.