Stečajna upraviteljica TPN-a: Spaladium arena nema za struju i vodu

Screenshot: Google Maps/Street View

STEČAJNA upraviteljica TPN-a Natalija Mladineo za Index je otkrila kako je na jučerašnjoj sjednici Odbora vjerovnika podneseno izvješće o radu u kojem je naglašeno kako Spaladium arena iz svoje djelatnosti ne može pokrivati troškove, posebno one za električnu energiju i vodu.

Kumulativne štete

Vjerovnici su upoznati kako će eventualni prestanak opskrbe električnom energijom izazvati kumulativne štete na sofisticiranoj opremi Arene, o čemu se već u svom vještvu izjasnio sudski vještak Winton Afrić.

"Obustava rada Arene u takvim okolnostima značila bi nanošenje direktnih šteta objektu i opremi i u konačnici smanjenu vrijednosti u budućoj prodaji. Vjerovnici, prvenstveno razlučni vjerovnici, banke, na jučerašnjoj sjednici nisu pristali na predujmljivanje sredstava iz kojih bi se platili troškovi električne energije. Obzirom na navedene okolnosti, kao i činjenicu da se stečajni postupak mora odvijati po zakonskoj proceduri, u ožujku će biti sazvana Skupština vjerovnika radi donošenja odluke o prodaji Areni", pojasnila nam je Mladineo trenutačnu situaciju.

Arena ide na bubanj

Jučer je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kazao kako se ozbiljno razmišlja o zatvaranju Spaladium arene radi zaštite vjerovnika. Program u Areni je isplaniran do proljeća iduće godine, a uključuje i utakmice Europskog prvenstva u rukometu.

Arena će tako, po svemu sudeći, uskoro na bubanj, a Grad Split očekuje teška sudska bitka s neizvjesnim ishodom oko potraživanja banaka od 53 milijuna eura za kredit koji nije vratio TPN, tvrtka koju je osnovao konzorcij koji je gradio arenu, Dalekovod, IGH i Konstruktor.

Raskid ugovora

Arbitraža HGK dala je za pravo bankama da potražuju utuženi iznos, dok Grad Split spori raskid ugovora te ističe kako je ugovorni odnos bio između TPN-a i banaka, a ne Grada. Baldasar je još jednom zatražio pomoć države koja je bila partner Gradu Splitu u ovom neslavno propalom projektu javno-privatnog partnerstva ugovorenog u doba Vlade Ive Sanadera.

Bivši gradonačelnik Ivan Kuret prozvan je zbog aneksa temeljnog ugovora potpisanih uz suglasnost Poglavarstva, ali ne i Gradskog vijeća. Državno odvjetništvo je utvrdilo da u cijelom poslu nema obilježja kaznenog djela. U vrijeme potpisivanja aneksa, poglavar za financije bio je Jurica Jurišić, suprug zamjenice glavnog državnog odvjetnika Inke Jurišić koja je u to doba bila šefica splitskog tužilaštva. Jurišića je Baldasar zbrinuo u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.