Stečajni upravitelj Dinare dao sinu povlašteni najam, osuđen na uvjetnu kaznu

ARSEN LOZIĆ, stečajni upravitelj Dinare, osuđen je na splitskom Općinskom sudu na uvjetnu kaznu zatvora zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Prije 11 godina iznajmio je prostor Dinare tvrtki Ortopedska pomagala. Ustanovilo se, međutim, da je najam je bio povlašten, manji od tržišnog pa je u tri godine nastala šteta od 32 tisuće kuna.

Mislio na širi društveni interes

Lozić je kazao kako nije kriv. Mislio je, tvrdi, na širi društveni interes. Tvrtka njegovog sina zaposlila je, naime, šest radnika Dinare pa je korist zapravo veća od štete, jer su za njih godinama plaćani porezi i doprinosi.

Stečajni upravitelj Dinare kratko se osvrnuo i na nezavidnu situaciju u kojoj se našla tvrtka. Imovina je procijenjena je na 400 tisuća DEM, dok su založna prava vjerovnika iznosila preko 3 milijuna DEM. Dodatni problem je bio i što je "mala" Dinara kupila "veliki" Mesopromet, čija je imovina procijenjena na 15 milijuna DEM.

Lozić je kazao kako su propale sve inicijative da se nađe kupac, sačuvaju proizvodnja i radna mjesta. U tako teškoj situaciji, pojavio se partner, njegov sin, koji je mogao nešto napraviti.

Dinara u grotlu međunarodne diplomacije!

Djeluje nevjerojatno, ali jadnom i upropaštenom Dinarom su se bavili čak i Ministarstvo vanjskih poslova i policija, i to na intervenciju francuskog veleposlanstva. Štitili su interes vlasnika tvrtke Prette-commerce, njihovog državljanina. Ta tvrtka je već koristila prostor Dinare, ali nije plaćala najam, pojasnio je Lozić zašto je prednost dao tvrtki njegovog sina.

Dao mu je prostor da zadrži proizvodnju i zaposlenike, dakako, uz određene beneficije.

Oduzeli mu 32 tisuće kuna

Sudac Marijo Franetović cijenio je teško zdravstveno stanje okrivljenika, korektno držanje, činjenicu da je sudu ostavio polog od 32 tisuće kuna, koji mu je presudom trajno oduzet... S deset mjeseci uvjetno s dvije godine roka kušnje, ispunit će se specijalna i generalna prevencija...

71-godišnji Lozić priznao je djelo premda se ne osjeća krivim. Učinio je to s obzirom na teško zdravstveno stanje i godine, jer bi ga u protivnom čekao dugotrajni postupak. Tako je makar on ocijenio. Na presudu se nije ni žalio pa je ubrzo postala pravomoćna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.