Štefan Fule: I nakon završetka pregovora pratit ćemo vaše pravosuđe

EUROPSKI povjerenik Štefan Fule je kazao kako o državama članicama EU sada zavisi datum završetka pregovora te nije želio potvrditi kako je taj datum 21. lipnja.

"Poznata mi je odlučnost mađarskog predsjedništva da se pregovori završe što prije moguće, odnosno do kraja lipnja", kazao je Fule u intervju za RTL Danas te je dodao bi rado želio reći kako će se Hrvatskoj moći čestitati već 24. lipnja, no da to ovisi o zemljama članicama.

"Izgledno je očekivati da ćete 1. srpnja 2013. postati članica EU"

"Nadam se da će zemlje članice biti zadovoljne ovim golemim poslom i napretkom Hrvatske i da će u relativno kratkom vremenu, do kraja lipnja, biti u mogućnosti ne samo proučiti nego i donijeti odluku o zatvaranje preostalih šest poglavlja, čime bi se okončali šestogodišnji pregovori s Hrvatskom", kazao je Fule.

Objasnio je da ako se pristupni ugovor potpiše do kraja ove godine, tada do dogovorenog datuma pristupanja 1. srpnja 2013. godine državama članicama za ratifikaciju ostaje godinu i pol te on ne vidi niti jedan razlog da se to ne dogodi do tog datuma. "Izgledno je očekivati da će Hrvatska do tog datuma postati 28. članica EU", rekao je Fule. Nastavio je kako će građani Hrvatske najviše pomaka vidjeti u pravosuđu koje će nastaviti i dalje pratiti u tijeku pristupanja Uniji.

"Imat ćete svoje mjesto za tim stolom"

"To nije samo pravosuđe, nego su i ratni zločini, borba protiv korupcije i povratak izbjeglica", kazao je Fule te dodao kako će Hrvatska nakon ulaska postati jedna od zemalja koja će sudjelovati u napretku europskih integracija. "Imat ćete svoje mjesto za tim stolom i to je jako važno", zaključio je Fule.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.