VIDEO Oliver Stone žestoko ismijan zbog ulizivanja Putinu

Screenshot: Showtime

AMERIČKI redatelj Oliver Stone snimio je, u periodu od čak dvije godine, seriju intervjua s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ali promocija dokumentarca koji se ovih dana prikazuje na Showtimeu Stoneu baš i ne ide od ruke. 

Oscarom nagrađeni redatelj Platoona, Wall Streeta i JFK-a vjerojatno nije očekivao tretman koji je dobio od Stephena Colberta, voditelja The Late Show-a. No možda je to zato što nije pratio Colbertovu raniju emisiju, nemilosrdno satirični The Colbert Report. Nakon početnog okolišanja, Colbert je brzo prešao na stvar: "Ljudi su rekli da ste bili previše prisni s njim, da ste mu vjerovali prelako. Što kažete ljudima koji kažu da je vaš intervju ulizivanje brutalnom diktatoru?"

Što je Stone na to odgovorio? "Morate biti pristojni s njim", zato što je snimanje intervjua trajalo čak dvije godine i jer je morao "hvatati" Putina koji je "vrlo zaposlen i ima 12-satni radni dan". Stone se odmah, gotovo refleksno prebacio na veličanje kontroverznog ruskog predsjednika.

 

Colbert: Jeste li našli išta negativno o Putinu

"Jeste li našli išta negativno? Išta? Ili (Putin) ima vašeg psa u kavezu negdje", pitao je ironično Colbert i izazvao oduševljeni smijeh publike. Stoneu ovo nije bilo smiješno. "Možda je to zato što mrzite Trumpa...ili mu ne vjerujete...Rusija vam je prigodna izlika za hakiranje izbora", odvratio je Cobertu, ponavljajući Putinovo i Trumpovo negiranje protiv tvrdnje da se Rusija uplela u američke izbore hakiranjem, curenjem dokumenata i propagandom kako bi pomogla sadašnjem predsjedniku, što je službeni zaključak američke obavještajne zajednice.

Još jači smijeh publike izazvala je Stoneova tvrdnja da je "Putin prošao kroz puno toga, da je bio vrijeđan i zlostavljan" u medijima, što u kontekstu sustavne kampanje nasilnog policijskog gušenja prosvjeda te zatvaranja, političkih procesa, fizičkih napada i atentata, uspjelih i neuspjelih na antirežimske aktiviste, novinare i političare (Vladimir Kara Murza i Aleksej Navalni samo su zadnji u nizu) zvuči nevjerojatno ironično.

No Colbert nije skrivao što misli o takvom stavu: "Putin je opresivni lider svoje zemlje koji guši slobodu medija i uhićuje svoje protivnike. To nije nešto što ja kao Amerikanac i kao pripadnik medija mogu poštovati. I iznenađuje me da vi to poštujete." Stone je još jednim ironičnim eufemizmom o tome da je Putin "socijalno konzervativan" opet nasmijao publiku, čudeći se pritom što je tu smiješno.

 

Stone se smjestio čvrsto u Putinov fan-klub

Svjesno ili ne, Colbert i Putin su u ovom kratkom, ali napetom intervjuu reflektirali dva nepomirljiva i međusobno potpuno nerazumljiva tabora, kako u Rusiji, tako i u SAD-u i diljem svijeta. Dok je za jedne Putin iznimno opasni autokrat koji aktivno pokušava preustrojiti čitav svijet po uzoru na državu kojom vlada - represivnu, nasilnu, korumpiranu, zadojenu propagandom i kultom ličnosti i prožetu bezakonjem, uključujući međunarodne zakone i norme - za druge je genijalni državnik, uzorni patriot, branitelj ponosne zemlje i njene tradicije od neoliberalnog globalističkog poretka i američkog nasrtaja na suverenitet drugih država vojnim intervencijama, širenjem NATO-a i "obojenim revolucijama".

Jedan od bizarnijih momenata Stoneovog intervjua s Putinom odgovor je potonjeg na pitanje zašto nije javno podržao nijednog kandidata na američkim izborima. "Za razliku od mnogih naših partnera, mi se nikad ne uplićemo u unutarnje poslove drugih zemalja. To je jedan od principa kojih se držimo u našem radu", odgovorio je Putin sa samozadovoljnim i ciničnim smiješkom koji govori više nego same njegove riječi.

 

Stone je sam, u naknadnom intervjuu za BBC, priznao da je Putin možda iskoristio ovu seriju intervjua kako bi poslao poruku Zapadu, naglašavajući da on sam želi "doprinijeti svijesti onoga što (Putin) govori" i da "se nada kako će to voditi prema ozbiljnoj, zanimljivoj raspravi o svjetskim pitanjima, posebno između SAD-a i Rusije".

No problem je što dva gore navedena tabora imaju dijametralno suprotnu sliku ne samo Putina, nego i svijeta. U tome je, vjerojatno, korijen nemogućnosti racionalne rasprave o Putinovoj Rusiji - a rješavanju tog problema Stoneov apologetski nastrojen dokumentarac, snimljen u Putinovim odajama čiji raskošni kič nadmašuje onaj Trumpa, Gadafija ili kraljevske kuće Saud, neće nimalo pomoći. Pogotovo stoga što se Stone sam čvrsto smjestio u Putinov fan-klub. Upitan želi li ovaj po njegovu mišljenju iskreno dobre odnose sa Zapadom,  Stone odgovara: "Apsolutno, nemam uopće sumnje u to." Upitan vjeruje li da je rusko uplitanje u izbore izmišljeno, Stone odgovara jednako.

 

Stone propustio brojna kritična pitanja Putinu

Drugim riječima, kako piše Foreign Policy, nije problem u tome što Stone želi čuti Putinovu stranu priče. Problem je promiče Putinovu stranu, u koju i sam nekritički vjeruje. Sve ono što je slavni redatelj propustio pitati Putina, barem u epizodama dokumentaraca koje su dosad prikazane, to potvrđuje: sumnjivo bogatstvo njega i njegove obitelji, njegov obračun s oligarsima iz Rusije u devedesetima koji su mu sami pomogli da dođe na vlast 2000., nakon što su ga ovi počeli kritizirati, optužba da je Rusija "mafijaška država", kako je opisuje Gari Kasparov, licemjerje zaštite američkog zviždača Edwarda Snowdena s jedne te gušenja oporbe i civilnog društva, uključujući brojne nerazriješene atentate, s druge strane, "hibridna invazija" u Ukrajini, optužbe da je Rusija zajedno sa snagama Asadova režima počinila ratne zločine u Siriji, optužbe da se, suprotno onome što tvrdi, Rusija sustavno upliće u inozemne izbore, od SAD-a nadalje.

Ukratko, izgleda da se Stone se u ovom na momente neugodnom, ali ne posebno napetom dokumentarcu zadovoljio ulogom Putinova PR-agenta. To nam, nažalost, više govori o Stoneovoj (i ne samo njegovoj) lakovjernosti prema Putinu i sličnim antizapadnim moćnicima, a manje o stvarnim namjerama i uvjerenjima tajanstvenog ruskog predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.