Steve Jobs je iPad smislio prije iPhonea



IDEJA za iPad došla je prije ideje za iPhone, objasnio je jučer na konferenciji koju je organizirao Wall Street Journal glavni izvršni direktor i osnivač Applea Steve Jobs.

Ideja o odustajanju od tipkovnice u korist onoga što Jobs zove multi-touch zaslonom došla je još početkom novog milenija iako je kompanija tada već radila na razvoju telefona. Tada je prototip tehnologije došao do Jobsa i on je pomislio "Bože moj, pa od ovoga možemo izraditi telefon", ispričao je.

S novim uređajima Apple prestigao Microsoft

Tablet računalo tada je stavljeno na čekanje, a Apple je počeo raditi na iPhoneu. U sljedećih nekoliko godina razvijen je koncept, a iPhone je pušten u prodaju 2007. godine. Tri godine kasnije na tržište je došao i iPad, a konačni rezultat ta dva uspjeha je da je Apple prošli tjedan prestigao svog dugogodišnjeg rivala Microsoft po tržišnoj kapitalizaciji.

Glavnog realizatora ideja Applea su pitali i zašto je odnos između njegove tvrtke i Googlea postao napet otkad je Google odlučio lansirati svoj pametni mobitel Nexus One. "Odlučili su se natjecati s nama i to sad rade", lakonski je odgovorio Jobs.

Nova era

Nije htio davati puno informacija o tome koje će karakteristike imati novi modeli iPhonea. Nedavno je došlo do manjeg skandala kad je jedan od Appleovih zaposlenika izgubio prototip novog iPhonea, koji je došao u medije. Sve je okončano kad je uređaj vraćen Appleu.

Jobs se osvrnuo i na iPad, koji je u prvim mjesecima prodaje zabilježio nevjerojatnu popularnost. Taj uređaj, rekao je, počinje nagrizati svrhu osobnih računala.

"Često pričamo o eri nakon osobnih računala. Mislim da smo došli na početak te faze. Je li iPad glasnik novog vremena? Tko zna? Što će biti u sljedećih pet ili sedam godina? Ni to nitko ne zna", rekao je Jobs.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.