STIGLE IZMJENE ZAKONA Vraćaju li se Mamić i Bandić u zatvor?

Foto: Hina/Index

IZMJENE Zakona o kaznenom postupku (ZKP) stupile su na snagu ovaj tjedan, a prijelazne odredbe su takve da će se suci kaznenih odjela morati potruditi sljedeća dva mjeseca.

Naime, sve donesene odluke o jamčevinama koje se ne tiču mogućnosti bijega iz države, bit će ukinute. Sudovi će sad morati ponovno donijeti nove odluke. Te odluke će se zasnivati na dvije opcije: ili će se procesuirana osoba slati u pritvor, ili će joj se odrediti neka manja mjera osiguranja.

Povratak iza rešetaka

To znači da bi mnoga poznata lica mogla iščekivati mogućnost povratka iza rešetaka do kraja ljeta, javlja Novi list.

Milan Bandić, Petar Pripuz, Zdravko Mamić te njegov sin Mario; samo su neke od osoba koje su trenutno na slobodi jer su uplatili jamčevine. Sad će im se taj novac od jamčevina vratiti, a sudovi će u roku od dva mjeseca donijeti odluke o tome hoće li se i oni vratiti u Remetinec.

Stupanjem na snagu izmjena Zakona, završeno je nešto što je započeto još za vrijeme Kukuriku koalicije, kad je zamijećen disbalans s mogućnostima davanja jamčevine.

Suci na godišnjim odmorima

Prevagnula je odluka Ustavnog suda da se Milanu Bandiću, odnosno Marijanu Hanžekoviću koji je za njega dao jamčevinu, novac mora vratiti iako je počinio novo kazneno djelo. Tada je zaključeno kako je to novo kazneno djelo, a jamčevina je dana kao osiguranje da neće biti ponavljanja "starog" kaznenog djela. Izmjene ZKP-a su na snazi od četvrtka.

Sad će se morati proći svi spisi u kojima je bila dodijeljena jamčevina i donijeti nove odluke. Na njih postoji još i mogućnost žalbe, što znači da će se opteretiti i sudove viših stupnjeva. I to u vrijeme kad su suci na godišnjim odmorima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.