Stiže jaka promjena. Vakula: Bit će nagla i žestoka, temperatura pada za 10 stupnjeva

Foto: Screenshot HRT, 123RF

NAKON relativno dugotrajnog razdoblja suhog i iznadprosječno toplog vremena u utorak nam slijedi promjena. Meteorolog Zoran Vakula najavljuje: Bit će brza, nagla, žestoka i kratkotrajna.

S promjenom stiže kiša, ali ponegdje i snijeg, no oborine će padati samo utorak kada će temperatura biti posvuda niža nego u ponedjeljak, u većini unutrašnjosti poslijepodne i za više do 10 °C., najavljuje Vakula u novoj prognozi za HRT. Ponegdje će, dodaje, biti i munja i gromova, a mjestimice je moguće i olujno nevrijeme s tučom. Južinu će zamijeniti umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, gdjekad na udare vjerojatno i olujan, a na Jadranu još jača bura - već prijepodne na sjevernom dijelu, do navečer i na jugu.

Od srijede do subote ponovno stabilnije, mirnije, sunčanije i danju sve toplije, ali će jutra sredinom tjedna biti razmjerno hladna, u većini unutrašnjosti uz mogućnost jutarnjeg mraza. U nedjelju, te posebice u sljedećem tjednu, povećava se vjerojatnost oblačnijeg vremena, uz povremenu kišu, koja će omogućiti barem malo smanjenje dosadašnje suše. 

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. 

U utorak nagla promjena vremena

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će na istoku Hrvatske biti umjereno i znatno oblačno, mjestimice s kišom, osobito prijepodne. Prema kraju dana postupno razvedravanje sa zapada. Puhat će umjeren i jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

U noći i prijepodne u središnjoj Hrvatskoj prolazno naoblačenje, u početku s kišom, a uz osjetan pad temperature zraka moguća je i susnježica i snijeg. Puhat će povremeno jak sjeverni vjetar.

U zapadnim krajevima u noći i prijepodne većinom oblačno, uz obalu s kišom, a u gorju susnježicom i snijegom, pri čemu je ponegdje moguće i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Poslijepodne postupno razvedravanje. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, a uz obalu sjevernog Jadrana jaka i olujna bura, pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od 0 do 6 °C, a uz obalu uglavnom od 10 do 15 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno povremeno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom prijepodne i sredinom dana. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 3 do 7 °C, a najviša dnevna između 11 i 13 °C. Uz obalu temperatura uglavnom između 13 i 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo, pa i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. U početku će puhati umjereno do jako jugo, a od sredine dana na sjevernom dijelu bura."

Od srijede ponovno stabilnije, ali u početku uz prilično hladna jutra

"Od srijede do petka u unutrašnjosti pretežno sunčano uz porast dnevne temperature zraka, ali će jutra u srijedu i četvrtak biti hladna, ponegdje sa slabim mrazom. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu od srijede stabilno - prevladavat će sunčano, uz postupan porast temperature zraka U srijedu će bura oslabjeti, a zatim će puhati slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.