Stiže promjena vremena, za većinu zemlje izdano upozorenje

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

SUTRA stiže promjena vremena.

Prevladavat će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, češćim na jugu. Već prijepodne malo kiše moguće je na zapadu i sjeverozapadu. S jačim naoblačenjem glavnina kiše se očekuje navečer i u noći u većem dijelu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, gdje može biti obilna i praćena grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Vjetar će biti slab i umjeren jugozapadni, ponegdje s jakim, u gorju i olujnim udarima, krajem dana na sjeveru sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno i jako jugo te južni vjetar. Najniža jutarnja temperatura između 8 i 13, na Jadranu od 14 do 18°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 20 i 25°C.

Zbog obilnih pljuskova, grmljavinskih nevremena i jakog vjetra za veći dio zemlje sutra je na snazi žuto upozorenje Meteoalarma. Samo za Slavoniju te kninsku, splitsku i dubrovačku regiju nisu izdana upozorenja.

Detaljna prognoza za sutra

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno i razmjerno toplo uz umjeren južni i jugozapadni vjetar. Potkraj dana uz više oblaka moguća je kiša ponajprije na zapadu. Najviša temperatura od 23 do 25 °C - za oko 10 °C viša od uobičajene.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho sve do kasnih popodnevnih sati. Prema noći na nedjelju mogući su lokalno izraženiji pljuskovi. Puhat će umjeren, na udare jak jugozapadnjak i bit će toplije nego danas. Ujutro od 11 do 14 °C, danju oko 23 °C.

Na zapadu promjenjivo, uz mjestimičnu kišu uglavnom tek u drugom dijelu dana, osobito u Gorskom kotaru i na širem riječkom području. Navečer su mogući i izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Jugozapadnjak u gorju, te oštro i jugo na sjevernom Jadranu učinit će dan vjetrovitim, a more umjereno valovitim. Ujutro u gorju oko 10 °C, danju do 21 °C. Na moru do 23 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Vjerojatnost za kišu gotovo je zanemariva, ali bit će relativno vjetrovito uz umjereno i jako jugo. Najniža temperatura od 14 do 17 °C, u unutrašnjosti od 8 do 13 °C, a najviša od 22 do 25 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano uz prolazno umjerenu ili povećanu naoblaku, ali zadržat će se suho. Vjetar duž obale često slab, ujutro ponegdje burin, zatim mjestimice umjereno jugo, na otocima i prema otvorenom moru ponegdje i jako. Razmjerno toplo, ujutro od 12 do 17 °C, danju od 22 do 24 °C, prognozira za HRT Izidor Pelajić.

Od nedjelje mirnije

Od nedjelje se u većini zemlje očekuje djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano te i dalje iznadprosječno toplo. U nedjelju ujutro na kopnu ponegdje magla i niska naoblaka. Još u prvom dijelu nedjelje te ponovno u utorak mjestimice je moguće malo kiše u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u ponedjeljak mjestimice i jak. Na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Temperatura bez veće promjene, prognozira DHMZ.