Gradonačelnik Beograda: SNS može ne priznati izbore, ići ćemo da se bijemo po ulici

Foto: Antonio Ahel/PIXSELL

Beogradski gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je da je i Srpska napredna stranka (SNS) spremna ne priznati izbore i da se "bije po ulici".

"Više nikada nijedne izbore nitko neće priznati. Sutra ih mi nećemo priznati, ići ćemo da se bijemo po ulici. Ako nas netko takne, reći ćemo 'to nije demokracija'", kazao je Šapić tijekom gostovanja na televiziji Hepi.

"Ulazimo u bezvlašće koje apsolutno vodi u građanski rat"

"Tu nema kraja, ulazimo u anarhiju. Ulazimo u jedno bezvlašće koje apsolutno vodi u građanski rat. Tada sam o tome govorio i to mislim da je bilo najvažnije", izjavio je gradonačelnik Beograda.

"Šapićeva izjava očigledno znači da će vladajuća stranka organizirati prosvjede na ulicama ako izgubi vlast u glavnom gradu", komentirao je jedan korisnik X-a.

Vlast nezadovoljna izborima u Beogradu

Izbori su u Beogradu lani donijeli rezultate s kojima vlast nije mogla biti zadovoljna, navodi Nova.rs. S obzirom na to da SNS i Socijalistička partija Srbije (SPS) nisu imali neophodan broj zastupnika za formiranje većine, oslonac su probali pronaći u izbornoj listi "Mi - glas iz naroda", dr. Branimira Nestorovića. Podsjetimo, Nestorović je liječnik poznat po nizu kontroverznih izjava i šala o koronavirusu.

Po okončanju izbora 17. prosinca najveća pažnja je bila usmjerena prema Beogradu zbog velikog broja nepravilnosti koje su utjecale na rezultat glasanja. Opozicija, domaći i strani promatrači, dio civilnog društva, ali i međunarodne institucije isticali su da izbori u Beogradu ne odražavaju izbornu volju građana jer je velik broj ljudi na popisu birača imao fiktivna mjesta prebivališta.

Također, isticali su da su mnogi od njih organizirano busevima došli u Beograd iz ostatke Srbije, Republike Srpske i Hrvatske kako bi glasali na lokalnim izborima. Nova.rs piše da je, čini se, presudan utjecaj imala Rezolucija Europskog parlamenta o izborima u Srbiji, u kojoj se izražava velika sumnja u legitimitet pobjede SNS-a u Beogradu.

Zbog toga su ove godine na pomolu novi izbori u Beogradu.