Što će biti s Navalnim? Suradnik: Putin bi ga mogao koristiti u pregovorima

Foto: EPA

ŽIVOT Alekseja Navalnog mogao bi ovisiti o tome koliko je vrijedan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kontekstu pregovora za okončanje rata u Ukrajini, rekao je glavni suradnik zatvorenog čelnika oporbe u Rusiji. Leonid Volkov tvrdi da bi Putin mogao Navalnog koristiti kao pregovarački adut. 

Tijekom posjeta Londonu Volkov je kazao da Navalni više ne smije viđati svoju obitelj i da je zatvoren u vrlo maloj ćeliji, piše The Guardian.

"Samo je odvjetnicima Navalnog bilo dopušteno posjećivati ga u zatvoru. S njim su mogli razgovarati preko stakla", rekao je Volkov i dodao da ne mogu procijeniti fizičko stanje Navalnog. Kazao je da je Navalni prije mogao prenositi svoje poruke iz zatvora prema javnosti i obitelji, ali da to više ne može. 

"Navalni je Putinu potencijalni adut za pregovore"

Pristaše Navalnog vjerovali su da Putin ne bi želio da oporbeni vođa nasilno umre u zatvoru jer bi on sam z to bio okrivljen. "Svijet je gledao, bio je na neki način zaštićen", rekao je suradnik.

Ali invazija na Ukrajinu u veljači promijenila je njihovo razmišljanje. "Naša procjena koliko je Putin zapravo lud bila je pogrešna. Bilo je jasno da Putin ne mari za sankcije i za međunarodnu reakciju", kaže Volkov.

Usprkos tome, Volkov se nada da će Navalni preživjeti jer smatra da može biti vrijedan Putinu u eventualnim pregovorima o prekidu rata u Ukrajini.

"Putin očito nije previše u dodiru sa stvarnošću, ali čak i on razmišlja o mogućim budućim scenarijima. U takvim okolnostima Navalni je potencijalni adut za pregovaranje", rekao je Volkov, piše The Guardian.