Što je jučer bio Tito, to je danas Janica

Foto: Index/FaH

ZA ONE koji su napravili pametnu stvar i prespavali subotu navečer i pola nedjelje, podsjetimo kratko na faktografiju jučerašnjeg događaja o kojem danas bruji cijela zemlja. Što se zapravo dogodilo u supetarskoj trajektnoj luci?

Skupina mladića glasno je uputila dvije uvrede i jedan politički zahtjev aktualnoj državnoj tajnici za sport. Policija je zbog toga jučer privela šestoricu mladića, a danas još šestoricu, a sve pod vječno korisnom floskulom zvanom "narušavanje javnog reda i mira". Uz dvije vulgarne uvrede koje su uputili državnoj tajnici za sport, mladići su skandirali i "Zakon o sportu", čime su savršeno jasno dali do znanja što ih je motiviralo na takav čin. Treba reći da onaj tko od nogometnih navijača očekuje suptilnost i pristojnost u iznošenju političkih zahtjeva nije u dodiru sa stvarnošću, što itekako vrijedi za velik dio hrvatske "elite" koja danas zborno nariče nad uvredama i "napadom" na državnu tajnicu.

Koga briga za provođenje zakona dok klinci vrijeđaju političare?

 
Dečki i djeca koja su jučer vrijeđala državnu tajnicu nisu nikakvi "mrzitelji Hrvatske" ni "orjunaši", kako bi ih nazvala Kolinda da trenutno nije u periodu odvikavanja od ispada po Fejsu, nego navijači koji su zanemareni do te mjere da moraju u sačekušama po trajektnim lukama od državnih dužnosnika zahtijevati provođenje zakona koji su donijeli isti ti državni dužnosnici. U tako šizofrenoj situaciji i njezin rasplet je logičan, koliko god da bio sulud - privedeni su oni koji su zahtijevali provođenje zakona, a ne oni koji ga sustavno opstruiraju kako bi zaštitili najmoćniju figuru hrvatskog nogometa, Onog Čije Ime Se Ne Spominje.

Janicu je postavio Karamarkov kreacionist Šustar kao štit od navijača


Policijska privođenja zbog vrijeđanja političara u nekoj civiliziranoj i demokratskoj zemlji izazvali bi zgražanje i prosvjede, ali u zemlji poniznih kmetova kakva je Hrvatska izazivaju zgražanje tek nad uvredama upućenim političarki. No, nemojmo se lagati - dvanaestorica nisu privedena jer su "narušavali javni red i mir", nego zato što se političarka koju su prozivali zove - Janica Kostelić. Trofejni sportaši, a trofejnije od Janice Kostelić nije lako naći, u Hrvatskoj imaju status lokalnih božanstava, nedodirljivih totema kojima se prilazi isključivo pognute glave i savijene kičme.

Velik dio hrvatske javnosti, zaboravan kakav već jest, smetnuo je s uma da Janica Kostelić već neko vrijeme nije profesionalna sportašica, nego državna tajnica za sport (a prije toga pomoćnica ministra), dakle političarka na poziciji nezanemarive moći. Kao štit između navijača i ministarstva na tu funkciju predložio ju je, podsjetimo one zaboravne, Karamarkov kreacionist Predrag Šustar, notorni prethodnik još notornijeg plagijatora Pave Barišića. Kad nekog postaviš kao štit, onda nije za očekivati da će taj štit proći neokrznut u sukobu koji traje već godinama.

Munjevita privođenja heretika zbog diranja u "svetinje"

 
Oni manje zaboravni sjetit će se kako su HDZ-ovci 90-ih punili novinske retke potresnim pričama o zatvorima bivše Jugoslavije u kojima su završili zbog verbalnog delikta. No, zahvaljujući "providnosti" hrvatskog naroda i, posljedično, bivšeg Titovog generala Franje Tuđmana, verbalni delikt je ukinut i ljude se više ne hapsi po hitnom postupku zbog iznošenja političkih stavova u javnosti, kakvi god da oni bili i kako god da bili formulirani. Tako barem kaže službena hrvatska mitologija. U praksi je, doduše, situacija ista ili barem slična onoj u Jugoslaviji. I zato su inače ne naročito agilni splitski policajci, kojima od neki dan šefuje Plenkovićev prijatelj Davor Božinović, munjevito prionuli na privođenja heretika koji su se usudili taknuti u "svetinju". Nekad je to bio Tito, danas je Janica, ali princip je isti.
 
U Hrvatskoj vrijeđanje političara, za razliku od ploče s ustaškim pozdravom kod logora u kojem su ustaše brutalno pobile desetke tisuća ljudi, nije "delikatno pitanje". O vrijeđanju političara, koji po presudi Europskog suda za ljudska prava moraju biti spremni i na uvrede u javnosti,  odnosno slobodi govora i njezinim granicama u demokracijama, neće raspravljati posebno vladino povjerenstvo za suočavanje s aktualnim nedemokratskim režimom, tu je situacija kristalno jasna. Tko dira u svete krave, bit će priveden po kratkom postupku.
 
Društvo u kojem je jedna državna tajnica "svetinja", a sloboda govora je potpuno nebitna, ni ne zaslužuje bolje.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.