Grmoja podvaljuje zabranu "LGBT propagande" pod antipedofilski zakon, baš kao i Orban

Foto: Patrik Maček/PIXSELL_Epa

MAĐARSKA vlada Viktora Orbana izazvala je dramu u Europskoj uniji zabranom "LGBT propagande", posljednjim u nizu svojih nacional-populističkih poteza na rubu - ili preko ruba - otvorene diskriminacije i kršenja ljudskih prava.  

A onda je naš saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izazvao mini-verziju te drame u Hrvatskoj svojim prijedlogom zakona koji je očito inspiriran Orbanovim. 

>>Pitali smo Grmoju kakve veze imaju pedofili s LGBT ljudima

Od toga prijedloga zakona, doduše, zasad još nema ništa osim komentara u intervjuu na N1 i jedne šture i neodređene, ali zapaljive objave na Facebooku, a pitanje je hoće li ikad i biti. 

"Podržavate li moju inicijativu da se što je moguće žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile, ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande?" upitao je Grmoja u toj objavi na koju je dobio skoro 9 tisuća lajkova. Teško je odoljeti sumnji da je to, kao i skupljanje političkih bodova na ovakvom vidu kulturnog ratovanja protiv "LGBTQ propagande", ionako pravi cilj Grmojine inicijative.

,

Mađarski zakon po uzoru na ruski

Mađarska vladajuća stranka Fidesz predstavila je ovaj zakon kao zabranu širenja sadržaja koji bi školama promicao homoseksualnost ili transrodnost što kritičari smatraju potezom po uzoru na kontroverzni ruski zakon o "gej propagandi" za maloljetnike iz 2013. godine, donesen u sklopu kampanje Vladimira Putina da se nametne kao čuvar tradicionalnih kršćanskih vrijednosti od "dekadentnog" zapadnog liberalizma. 

Naime, mađarski parlament je ranije ovog mjeseca zaista izglasao paket zakonskih izmjena kojima se zabranjuje "prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti mlađima od 18 godina", kako su ga predstavili vladajući. Tisuće Mađara uzalud su prosvjedovale su ispred zgrade parlamenta u Budimpešti protiv njegovog izglasavanja, a većina oporbe je izašla iz dvorane prije glasanja.

>>Mađarske udruge: Mogli bi zabraniti Harryja Pottera zbog zakona o homoseksualnosti

Zakonskim izmjenama je zabranjen pristup maloljetnika sadržaju koji "promiče" homoseksualnost ili promjenu spola, učiteljima i drugim edukatorima je zabranjeno da "promiču" takve teme, seksualni odgoj je zabranjen ako ga provode nevladine organizacije "upitnog profesionalnog kredibiliteta" koje "promiču određene seksualne orijentacije", a zabranjeno je emitiranje reklama s LGBT sadržajem maloljetnicima, piše portal Euractiv

"Neke organizacije koriste te radionice kako bi utjecale na seksualni razvoj djece takozvanim programima senzibilizacije, u sklopu antidiskriminacijskih kampanja, koji mogu jako naštetiti fizičkom, mentalnom i moralnom razvoju", navodi se također u Fideszovom amandmanu zakona. 

I mađarska zabrana "LGBT propagande" progurana u sklopu antipedofilskog zakona

Prilično je nejasno kako će se točno zakonski ove odredbe primjenjivati u praksi, budući da u zakonu i u sudskoj praksi ne postoji pravna definicija "prikazivanja" ili "promicanja".

Mađarske udruge za ljudska prava, s kojima se Orbanova vlada godinama obračunava, upozoravaju da to u praksi znači ograničavanje slobode govora i dječjih prava te da obrazovni programi ili reklame koji izražavaju potporu seksualnim manjinama, poput one Coca-Cole koja prikazuje gej par, više neće biti dopušteni.

Serije kao što su "Prijatelji" i filmovi poput "Bridget Jones", "Harryja Pottera" i "Billyja Eliota", u kojima se govori o homoseksualnosti, mogli bi također biti zabranjeni za maloljetnike, baš kao i knjige LGBT tematike. 

Posebno je zanimljivo što je i mađarska inicijativa realizirana u sklopu zakonskog paketa koji je originalno bio usmjeren protiv pedofilije - baš kao što i Grmoja najavljuje za svoj prijedlog zakona. Fidesz je zadnji tren, 8. lipnja, u zakonski paket koji je uživao široku podršku ubacio izmjene koji su ga de facto pretvorile u zakon usmjeren protiv "LGBT propagande".

Državni tajnik Fidesza Csaba Domotor rekao je da se "pedofili više neće moći skrivati" nakon što je usvojen ovaj, nominalno antipedofilski zakon kojim se zabranjuje bilo kakav LGBT sadržaj za maloljetnike. Zakon će pojačati "zaštitu djece" dodatnim uslugama poput registra osuđenih pedofila i strožim kaznama, dodao je Domotor.

HRW: Djeci će biti uskraćeno seksualno obrazovanje

Međutim, kako piše BBC, u ovom "antipedofilskom" zakonu nedostaje bilo kakva referenca na djecu kao žrtve ili na problem pedofilije u Mađarskoj Katoličkoj crkvi. Crkva inače prima velike iznose od Orbanove vlade i često funkcionira kao njezin bliski saveznik.

Ustvari, kad zakon stupi na snagu idući mjesec, rezultat će biti da djeca i učenici neće moći pristupiti inkluzivnom seksualnom obrazovanju, a točne javne informacije o LGBT pitanjima bit će prošlost, upozorava međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).

"Zakon, koji podsjeća na takozvani ruski zakon o 'gej propagandi' iz 2013. godine, ciničan je napad vladajuće stranke Fidesz na ljudsko dostojanstvo LGBT osoba radi političke koristi. Lažnim povezivanjem štetnog i ilegalnog (pedofilskog) ponašanja s LGBT osobama vlasti pozivaju na neprijateljstvo i mržnju prema njima, potičući homofobiju i transfobiju", piše HRW

O iliberalnom mađarskom zakonu i njime inspiriranom Grmojinom prijedlogu razgovarali smo s Danielom Martinovićem, predsjednikom udruge Dugine obitelji koja zastupa prava LGBTQ osoba koje imaju ili žele imati djecu i koja se nedavno pred Upravnim sudom u Zagrebu izborila za odluku da istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, baš kao i raznospolni partneri ili supružnici. 

Daniel Martinović iz Duginih obitelji: Čini se kao da je to uvijek ista ekipa, još od referenduma o braku 

"Tu se radi o istom narativu (kao i kod mađarskog zakona), ali mi koji smo malo duže u tome vidimo da takav narativ posljednjih deset godina pokušavaju progurati i ove desno-klerikalne udruge, ali i da autoritarni vođe poput Trumpa i Putina promiču sličan narativ. Mislim da je to sad najnoviji način da netko poput Mosta dobije svojih pet minuta pažnje. Most je još od Bože Petrova u majici Hrasta i početne priče da ideološki nisu nigdje, iako su imali članove Hrasta, U ime obitelji, Grozd, pokazali gdje zapravo ideološki stoje. I Marija Selak Raspudić u Odboru za ravnopravnost spolova gura neke konzervativno-tradicionalne stavove koji su na liniji s mađarskom i poljskom politikom", kaže nam Martinović. 

"Čini se kao da je to uvijek ista ekipa, ona koja je prije skoro deset godina organizirala referendum o braku, pa se borila protiv zakona o životnom partnerstvu, pa protiv udomiteljstva za životne partnere, pa protiv medicinski potpomognute oplodnje za lezbijke, tako da je ovo sad još samo jedna stavka u njihovom diskursu. Zastupnik Grmoja može predložiti neki zakon, ali budući da nije dio vladajuće većine, to je opet neki pucanj u prazno", dodaje Martinović.

"Taj njegov eventualni prijedlog zakona, ako pretpostavimo da će ići prema mađarskom modelu, nije utemeljen ni na kakvim znanstvenim činjenicama, ni na kakvim spoznajama i istraživanjima. Ne odražava nekakve realne potrebe u hrvatskom društvu potvrđene na istraživanjima. Tako da je to naprosto najjeftiniji populizam gdje se pokušava nastaviti zastrašivati ljude koji nisu toliko obrazovani. Mislim da je to baš pokazatelj da nam treba takva edukacija kako se ne bi moglo zastrašiti širu populaciju s poveznicama između pedofilije i LGBT osoba", ocjenjuje naš sugovornik. 

Martinović: Grmoja se obraća ljudima koji nisu informirani

"Imamo građanski odgoj, kao i seksualni odgoj, kroz različite predmete. Mađarski bih zakon trebao proučiti, no ako je za EU sporno da se djeci nameću određeni sadržaj i uvjerenja, koja se protive mojim uvjerenjima, protiv sam toga", rekao je Grmoja u gostovanju na N1.

No Martinović napominje kako u Hrvatskoj trenutno nemamo ni građanski, ni seksualni, odnosno zdravstveni odgoj kao zasebne predmete u školama. 

"Kad je tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović uvodio zdravstveni odgoj, imali smo otpor, iz naše perspektive, iste te ekipe", podsjeća Martinović: "Takvi političari poput Grmoje naprosto se obraćaju ljudima koji nisu informirani, recimo o stanju u školstvu. Praktički nema LGBT udruga u Hrvatskoj koje provode neke edukacije u školama. U Hrvatskoj je jako teško ući u školu bilo kojoj udruzi, osim preko veze. Udruge civilnog društva koje se bave obrazovanjem zalažu se za transparentnije procedure ulaska u školu, a ne da imamo, na primjer, branitelje koji pokazuju oružje djeci."

I dok je ruski zakon, koji je jednoglasno izglasan u ruskoj Dumi 2013. godine, zabranio "propagandu o netradicionalnim seksualnim odnosima" koja "izaziva interes" kod maloljetnika ili im "predstavlja iskrivljene ideje o jednakoj društvenoj vrijednosti tradicionalnih i netradicionalnih seksualnih odnosa", mađarski zakon je otišao još dalje. Ruski zakon, naime, ne povezuje pedofiliju s "LGBT propagandom" kao što to mađarski radi - i kao što to sad čini Grmoja svojom populističkom inicijativom. 

"I mi također želimo zaštititi našu djecu od predatora"

"Ovdje se pokušala pronaći neka tema oko koje se cijelo društvo slaže - i LGBT organizacije u Hrvatskoj se zalažu za strože kazne za pedofile. Mi u udruzi Dugine obitelji smo uglavnom roditelji i mi također želimo zaštititi našu djecu od predatora. Nitko pri zdravoj pameti ne može reći da je protiv nečeg takvog. Ali onda se tu pokušava ugurati dodatna agenda i ideološke podjele na mala vrata", objašnjava Martinović.

"Mi želimo da naša djeca budu educirana o tim temama, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Tako da to nema veze s nekom propagandom ili da će vas netko naučiti da budete gej. To se temelji na nekim predrasudama da ako dijete bude izloženo slici dva muškarca ili dvije žene koje se ljube, da će postati gej ili lezbijka. Meni je smiješno da u 2021. moramo pričati o toj temi", dodaje predsjednik Duginih obitelji. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je mađarski zakon kao "sramotu".

 

"Ovaj zakon jasno diskriminira ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije. On je protivan temeljnim vrijednostima Europske unije, ljudskog dostojanstva, jednakosti i poštivanja ljudskih prava. Nećemo raditi kompromise o tim načelima", dodala je predsjednica Komisije i istaknula da će "koristiti sve ovlasti Komisije kako bi osigurala da se prava svih građana EU poštuju".

EU oštro osudio Orbanov zakon, on tvrdi da lažu

Orban je na kritike predsjednice Europske komisije odbrusio da su one "sramotne i temelje se na lažnim izjavama". Dodao je da "nedavno prihvaćeni mađarski zakon štiti prava djece, jamči prava roditelja i ne odnosi se na prava seksualne orijentacije starijih od 18 godina tako da ne sadrži nikakve diskriminacijske elemente."

Mađarski zakon osudilo je prošli tjedan 13 država članica EU, mahom iz zapadne Europe, te pozvalo Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva. Hrvatska nije bila među njima, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman to je pravdao tvrdnjom da deklaracija protiv Mađarske unosi nemir među članice i ne pridonosi jedinstvu Unije. 

>>Švedski premijer napao Orbana: Naši građani vam više ne žele slati novac

Lideri zapadnih zemalja članica žestoko su se obrušili na Orbana na tom summitu, a nizozemski premijer Mark Rutte otišao je toliko daleko da je poručio da Mađarska s takvim zakonom nema što tražiti u Europskoj uniji. Luksemburški premijer Xavier Bettel, inače deklarirani homoseksualac, dao je do znanja Orbanu da je prekoračio "crvenu crtu".

"Biti homoseksualac nije izbor. Biti homofob jest", rekao je pak belgijski premijer Alexander De Croo. Švedski premijer Stefan Lofven upozorio je da njegovi građani ne žele "slati novac zemlji" koja tako postupa sa svojom LGBT manjinom.

"Cijela ova reakcija većine zemalja u EU je dosta ugodno iznenađenje, jer vidimo da se ipak povlači crta po pitanju lišavanja građanskih sloboda u Mađarskoj ili Poljskoj. I unutar tih zemalja imamo građanski otpor", primjećuje Martinović. 

Martinović: Roditelji nisu vlasnici svoje djece

On se osvrnuo i na Grmojin argument da se on naprosto protivi tome da se djeci nameću određene vrijednosti ili sadržaji bez pristanka roditelja.

"Mogu reći, ispred udruge koja okuplja roditelje, da roditelji nisu vlasnici svoje djece. Ni ja niti itko drugi nije vlasnik vlastitog djeteta. Naša djeca imaju svoja ljudska prava, imaju pravo na znanstveno utemeljene informacije, na obrazovanje i na razvijanje kritičkog mišljenja", odgovara Martinović: "Da su roditelji tako savršeni, ne bismo ni imali škole i cijeli sustav obrazovanja."

I dok se Hrvatska držala po strani, neki su se manje ili više otvoreno svrstali na Orbanovu stranu, poput slovenskog premijera Janeza Janše, koji također već godinama ratuje s ljevicom, medijima, pravosuđem i drugim neovisnim institucijama u zemlji. On je komentirao da ne moraju u EU svi misliti isto te da "Europska unija neće postati lonac za taljenje u kojem će svi misliti isto".

Orban već godinama donosi anti-LGBT mjere

EK je ipak u međuvremenu pokrenula proceduru koja bi mogla rezultirati tražeći od Budimpešte da se očituje na pravne primjedbe na zakon koji smatra "diskriminatornim" i protivnim europskim vrijednostima. Postupak na kraju može doći do Suda EU i rezultirati financijskim sankcijama.

Ovo je, inače, samo posljednji Orbanov potez usmjeren protiv LGBTQ manjine. Krajem prošle godine njegov Fidesz je izglasao promjenu ustava kojom se obitelj definira kao zajednica oca, majke i djece, čime je onemogućila istospolnim parovima da posvajaju djecu u bilo kojem slučaju.

Mađarska je prošle godine zabranila i upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba. Odluka je vrijedila i retroaktivno za osobe koje su već promijenile spol, što je protuustavnim ove godine označio Ustavni sud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.